Първият сигнал, подаден до европейската прокуратура (СЕГП) доведе до операция,

...
Първият сигнал, подаден до европейската прокуратура (СЕГП) доведе до операция,
Коментари Харесай

Първият случай на Лаура Кьовеши доведе до обиски в България

Първият сигнал, подаден до европейската прокуратура (СЕГП) докара до интервенция, при която са осъществени обиски, арести и изземвания на стойност над 13 млн. евро в Германия, Италия и България. Десет души са задържани по съмнение зав основаване на незаконна организация и укриване на налози. Това заяви службата на Лаура Кьовеши в сряда.

Основните обвинени са употребявали по този начин наречената скица Данък добавена стойност въртележка, с цел да препродават по коли в разнообразни страни от Европейски Съюз. Разследващите считат, че те са подавали подправени заявления, че са платили налози върху продажбите, които по-късно са им били възобновени от страната. Така те са предизвикали загуби от най-малко 13 млн. евро.

Групата е работила главно в немския град Айхщат и в индустриалния италиански център Милано. Членовете й купували първокласни коли от немски автокъщи. Още при продажбата, която се е правила от привиден италиански дилър се обявявало, че колата се изнася в Италия и по тази причина договорката се е освобождавала от заплащане на Данък добавена стойност в Германия, защото съгласно купувача е трябвало да бъде записана в Италия.

Покупките са ставали посредством несъществуваща компания в Германия. Вече в Милано частният покупател фалшифицирал продажбата на първичния дилър на коли в Милано, който по-късно продавал колите на други италиански търговци на коли или физически лица на доста атрактивни цени, оповестява службата на Кьовеши.

Тази лъжлива скица е разрешавала на причинителите да получат по-високи облаги, променяйки пазарната цена на колите, както и да прехвълят огромни суми пари в чужбина, без да провокират съмнение. Европейската прокуратура прецизира, че става дума за преводи, надхвърлящи 70 хиляди евро всеки.

По време на интервенцията в Германия са конфискувани 13 първокласни автомобила, а общата сума на възобновените активи ще бъде оценена през идващите дни, само че по първични данни е към 13 млн. евро.

Трима от десетте обвинени имат връзки с италианската мафиотска организация " Ндрангета ", прецизират от европейската работа. Покрай европейското следствие италианската полиция е арестувала още четирима души за трафик на опиати, като при обиските са конфискувани 7 кг марихуана и хашиш.

 Един от първокласните коли, арестуван в Германия при обиските в сряда
© Kriminalpolizei mit Zentralaufgaben (KPIZ) des Polizeipräsidiums Oberbayern Nord

Един от първокласните коли, арестуван в Германия при обиските в сряда

Операцията е ръководена от европейски делегиран прокурор в Германия и изпълнена от отдела за престъпни следствия на полицейското ръководство на Северна Горна Бавария и от италианската финансова полиция. От известието на службата на европейския прокурор не ставя ясно каква е ролята на България в интервенцията. " Дневник " изпрати искане за спомагателна информация.

Европейският основен прокурор Лора Кьовеши сподели, че сигналът за подправените препродажби на коли е бил първият случай, регистриран в Европейската прокуратура на 1 юни, когато тя стартира работа. Тядобавя, че интервенцията е посочила изгодата от службата за воденето на следствия в няколко европейски страни по едно и също време.

" Това е новата действителност на зоната на СЕГП - няма повече тромави формалности за взаимна правна помощ, а бързи и решителни дейности за ефикасното възобновяване на вреди ", съобщи европейският основен прокурор в известие до медиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР