Първият самолет F-16 BLOCK 70 за българските Военно-въздушни сили ще

...
Първият самолет F-16 BLOCK 70 за българските Военно-въздушни сили ще
Коментари Харесай

Първият самолет F-16 за българските ВВС ще бъде произведен през декември 2022 г.


Първият аероплан F-16 BLOCK 70 за българските Военно-въздушни сили ще бъде създаден и приключен през декември 2022 година, оповестиха от компанията-производител „ Локхийд Мартин” и Посолството на Съединени американски щати в България. На този аероплан ще се образоват българските водачи.

Останалите 7 броя изтребители ще бъдат приключени през 2023 година и 2024 година Временно ръководещият американското посолство у нас Джъстин Фридман увери, че пакетът изтребители, въоръжение и съоръжение дава отговор изцяло на потребностите на България.

Джим Робинсън, дирeктор на "Международно бизнес развиване за F16 " „ Локхийд Мартин”: Планът е първият български аероплан F-16 да бъде приключен декември 2022 година И на този аероплан ще се образоват българските водачи и техници. Ще бъде доставен, с цел да могат да се образоват българските техници и инженери. През 2023 година ще дойдат първите 6 самолета. Вече подготвените техници и водачи ще могат да работят с тези самолети и ще са привикнали с употребата им.

Джъстин Фридман, шарже д'афер на Съединени американски щати в България: Съединени американски щати приветства концепцията за закупуване на многофункционален военен аероплан. Искам да повторя казаното в поздрава до премиера Борисов. Поздравите са за това, че е определен подобен високоспособен актуален модел на F-16, с което България ще стане още по-надежден сътрудник, ще понижи зависимостта от съветско военно съоръжение и ще способства за подсилване на районната и държавната си сигурност. Българските Военновъздушни сили имат славна история. Покупката на F-16 ще подсигурява, че българските водачи и всички, които служат във Военновъздушни сили, ще продължат традицията на храброст и висши умения.

При възможна последваща поръчка на изтребители F-16, машините ще излязат доста по-евтино за страната ни. Това оповестиха от „ Локхийд Мартин”.

От „ Локхийд Мартин " изрично отхвърлиха изказванията, че самолетите ще са с лимитирани благоприятни условия.

„ Няма орязване на качества. Това, което получавате, е 4-то потомство най-съвременен военен аероплан. Когато купуваш аероплан за пръв път, купуваш и съоръжение, въоръжение, поддръжка, подготвени. За идващите самолети единичната цена ще е доста по-ниска. За тях няма да се постановат тези спомагателни разходи”, споделя Джим Робинсън от „ Локхийд Мартин”.

Съединени американски щати са вложили стотици милиони във военна инфраструктура и образование на българската войска и не може да се твърди, че Вашингтон употребява гратис бази у нас. Това съобщи и.д. посланикът на Съединените щати у нас и шарже д'афер Джъстин Фридман.

Коментарът му пристигна в отговор на журналистически въпрос. Репортер от партийната телевизия на „ Атака” преповтори остаряла теза на Волен Сидеров – че Съединени американски щати злоупотребяват с базите у нас и дължат на България милиони.

На въпрос дали освен това състояние Вашингтон не може да ни подари най-малко половината от самолетите поради безплатното потребление на базите, Фридман отговори: „ Имаме друга формулировка на „ безплатно” (като особено произнесе думата на български).

През последните 25 години Съединени американски щати са вложили над 300 млн. $ за базите и за образование, акцентира дипломатът. Той означи, че 5000 български военнослужещи са били обучавани оттатък Океана.

„ Това е вложеното от Съединени американски щати в България. Да, използваме тези бази, които ние помогнахме да се изградят. И България ги употребява, тъй като сме сътрудници, работим дружно в НАТО и ставаме по-силни, когато сме заедно”, безапелационен беше краткотрайният началник на американската дипломатическа задача у нас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР