Първият полярен циклон на Уран наблюдаваха учените от НАСА. За

...
Първият полярен циклон на Уран наблюдаваха учените от НАСА. За
Коментари Харесай

Учени от НАСА наблюдаваха първи полярен циклон на Уран

Първият полярен циклон на Уран следиха учените от НАСА. За това оповестява организация Ройтерс.

Учените са употребявали наземни телескопи, с цел да записват невижданите гледки разкриващи се с помощта на позицията на гигантската планета в нейната дълга орбита към Слънцето. За първи път учени от НАСА разполагат със съществени доказателства за разрастващ се полярен циклон на Уран. Чрез проучване на радиовълните, предавани от ледения колос, те откриха феномена на Северния полюс на планетата. Констатациите им удостоверяват тезата за съществуването на ураган на полюсите, присъщ за всички планети в Слънчева система, без значение дали те са формирани твърда материя или от газ.

Учените от дълго време знаят, че има стихии на Южния полюс на Уран. Последните изображения обаче демонстрират, че облаците от метан се движат доста по-бързо в тази част на планетата, в сравнение с в други. Инфрачервените измервания демонстрират и какви са температурите, предава БТВ.

Учените означават още, че циркулиращият въздух на Северния полюс е по-топъл и по изсъхнал - признак за съществуването на мощен циклон. „ Тези наблюдения ни споделят доста повече за историята на Уран. Това е доста по-динамичен свят, в сравнение с си мислите. Това не е просто синя топка газ. Има доста неща, които се случват там ", споделя водещият създател на проучването Алекс Акинс от НАСА.

Уран прави цялостна обиколка към слънцето за 84 години. През последните няколко десетилетия полюсите ѝ не бяха ориентирани към Земята. От към 2015 година насам ученит имат по-добра видимост и съумяват да изучат по-добре полярната атмосфера. За разлика от ураганите на Земята, циклоните на Уран и на Сатурн не се образуват на вода - те се образуват само на полюсите. Изследователите не престават да следят по какъв начин ще се развие този новооткрит циклон на Уран.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР