Първият пилотиран полет на космически кораб “Орион може да не

...
Първият пилотиран полет на космически кораб “Орион може да не
Коментари Харесай

Пилотираните мисии на Орион се отлагат за 2023 г.

Първият пилотиран полет на галактически транспортен съд “Орион ” може да не се състои до 2023 година, оповести НАСА през вчерашния ден.

Първият полет на кораба в безпилотен режим бе в края на предходната година, само че той по изключение използваше ракета “Делта 4 ”. За полетите занапред нататък се планува нова ракета, известна под името Space Launch System. Тази ракета няма да е подготвена до 2018 година и когато се случи, ще изстреля “Орион ” на тестов безпилотен полет до Луната.

Но по-следващия полет, който ще е пилотиран, ще се случи цели пет години след тестовото изстрелване през 2018 година.

Никой не е удовлетворен от отлагането.

“Програмата за разработка на капсулата “Орион ”, която стартира през 2003 година, няма да реализира полет с първи екипаж до 2023 година ”, оповестява Робърт Зубрин, президент на Марсианско общество, във Facebook страницата си. “Това са ДВАЙСЕТ ГОДИНИ, които са нужни, с цел да се построи единствено малко по-голям вид на капсулите “Аполо ”. За съпоставяне капсулата “Аполо ”, която е надалеч по-иновативна разработка за времето си, беше издигната едвам за 5 години – без значение че работата бе спряна краткотрайно около пожара на “Аполо 1″. Невероятно! ”

Това, че “Орион ” няма да изпраща хора в космоса до 2023 година, не значи, че Съединени американски щати ще останат без пилотиран транспортен съд до тогава. Очаква се до две години капсулите на Боинг и СпейсЕкс да стартират да транспортират астронавти до “Международната галактическа станция ”.

 5 dec Orion Launch

На фрагмента: дебютното (безпилотно) изстрелване на “Орион ” в края на 2014 година. Credit: NASA TV

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР