Първият от шестте хеликоптера за въздушна спешна помощ е произведен

...
Първият от шестте хеликоптера за въздушна спешна помощ е произведен
Коментари Харесай

Въздушната спешна помощ в България най-накрая се завръща

Първият от шестте хеликоптера за въздушна незабавна помощ е създаден и на път за България,шестима водачи към този момент имат лицензи Почти 100 медици са подготвени в Центъра за спешнамедицинска помощ по въздух, има подготвени две площадки във Варна и Панагюрище, чакат се и в София България евентуално ще закупи общо 8 хеликоптера за към 180 млн.лв
Ако нищо ненадейно не се случи (а скорошната история помни такива обрати) 2024 година ще е годината, в която въздушната незабавна помощ ще се завърне в България. През този месец се чака да дойде първият хеликоптер, който ще проработи по системата Helicopter Emergency Medical Service (HEMS) у нас. Лицензирането на въздушния оператор, както и приключването на всички останали елементи би трябвало да стане доникъде на февруари.

По HEMS ще проработят и първите две сертифицирани медицински площадки - тази на болничното заведение МБАЛ " Уни Хоспитал " в Панагюрище и " Св. Марина " във Варна. Още две - в " Света Анна " и " Света Екатерина " в София, следва да бъдат лицензирани. Така най-късно до март в България още веднъж ще бъде допустимо

Това е дълготраен проблем, с главно изчезнало звено в незабавната здравна помощ. Само за съпоставяне в Германия незабавната помощ по въздух действа към този момент повече от 50 години. До този миг България е и единствената страна в Европейския съюз, която не разполага с летателни апарати, които да извършват задачи по транспорт на пациенти в сериозни обстановки, лекарски екипи, трансплантации и избавяне в труднодостъпни местности. В продължение на години, а единици бяха избавени с военни хеликоптери и самолети.
Реклама
На този декор, само че до в действителност дейности и слагане на някакво начало се стигна едвам през лятото на 2022 година, за закупуване на медицински хеликоптери.

С това се сложи сложното начало по построяването на цялата система в България, което продължава и до през днешния ден и която би трябвало да поеме незабавни случаи, планинско избавяне, случаи на превозване на органи и всички произшествия, изискващи бързи дейности и здравна помощ.

Пристигането на хеликоптерите обаче е единствено началото на процеса. Адекватното действие на системата изисква още няколко детайла, които занапред следва да сработят.
Първият хеликоптер и още седем след него
Първия от плануваните шест медицински хеликоптера, които България купува от италианската компания Leonardo към този момент е създаден и направи своя тестови полет в Италия в средата на месец декември 2023 година В петък, 15 декември 2023 година, машината бе призната и публично от българска приемателна комисия в базата на производителя.
Реклама
" Сега след серия от осъществени проби се чака хеликоптерът да направи независим полет от Италия до България в идващите седмици на януари при положителни метеорологични условия ", показаха за " Капитал " от Министерството на превоза и известията.

По оповестената социална поръчка България би трябвало да закупи шест броя от медицинските хеликоптери. " Машините е планувано да идват на всеки 6 месеца до края на 2026 година ", разясниха от МТС за " Капитал ". Така в средата на тази година се чака да получим и втори хеликоптер. Цената за тях е 135 млн. лева с Данък добавена стойност, или по към 22.5 млн.лв на численост.

Министерството на превоза обаче е договорило и доставката на още 2 хеликоптера, отвън първите шест.

" Постигнахме договореност с " Leonardo " за производството и придобиването на още два хеликоптера на цената на тези. Това е в действителност добра оферта, която ще разреши увеличение на потенциала на машините и тяхната заменяемост при нужда ", обявиха за " Капитал " от министерството. Министър Георги Гвоздейков удостовери, че в бюджета на страната за идната година са обезпечени средствата за спомагателните два медицински хеликоптера, с които общата им численост да нарасне от шест на осем. Така евентуално общата сума за машините ще доближи 180 млн.лв.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР