Първият от общо шест хеликоптера, които България ще получи по

...
Първият от общо шест хеликоптера, които България ще получи по
Коментари Харесай

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас идва на 15 декември

Първият от общо шест хеликоптера, които България ще получи по контракта с италиански производител, с цел да образува незабавната си помощ по въздуха, ще бъде получен на 15-и декември. Това разгласи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев пред Българска национална телевизия.

„ Това са старания на цялото държавно управление и в действителност ще имаме незабавна помощ по въздуха, която ще е изцяло безвъзмездна за всички българи ", добави здравният министър и изрази вяра до два месеца управляващите да са подготвени и с образованието на медицинските екипи.

Италианските хеликоптери ще се получат по Плана за възобновяване и резистентност. Планира се и спомагателен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два други хеликоптера, които ще са с екипи, водачи и техници и тази помощ ще започва още през лятото, акцентира министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези машини.

„ Първоначално хангарите, където ще са основани тези хеликоптери, са в Долна Митрополия и „ Враждебна ". Отделно във всички огромни болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, конкретизиран е и е към Министерството на здравеопазването ", изясни Меджидиев.

Специален координационен център ще взема решение дали пациент да бъде превозен с хеликоптера. В него ще дежурят лекари на високо равнище, и хора от МО, които ще вземат решение от кое място ще тръгне и къде ще кацне хеликоптера, добави министърът.

Най-важен в този миг е златният първи час - освен пациентът да бъде превозен, само че и екипът, който ще го поеме в болничното заведение, да може да реагира съответно, добави Меджидиев.

Всички шест хеликоптера ще бъдат доставени до 2025 година, посочи служебният здравен министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР