Първият опит на Франция с бивша колония в мач от

...
Първият опит на Франция с бивша колония в мач от
Коментари Харесай

Колониалната история дава допълнителен заряд на сблъсъка между Франция и Тунис

Първият опит на Франция с някогашна колония в мач от Световното състезание приключи горчиво, когато, като защитаващи купата си, те играха против Сенегал на откриването на шампионата през 2002 година и претърпяха проваляне с 0:1, което форсира отпадането още в груповата фаза. Очакванията за срещата с Тунис в сряда в последния им мач преди 1/8-финалите в Катар са доста разнообразни, защото френският тим към този момент си подсигурява място на елиминациите, само че сигурно ще има известно напрежение, поредено от колониалните връзки сред двете страни.

Десет от тима на Тунис на това Световно състезание са родени във Франция, някои от тях са юношески национали на „ петлите “, преди да решат за кой ще се състезават. Други двама живеят във Франция от детските си години и също са с двойно поданство, добавяйки безцеремонност към конфликта.

Опитният тунизийски нападател Уахби Хазри е роден на френския остров Корсика и пази цветовете на клуба от Лига 1Монпелие. „ Исках да бъдем в групата на Франция преди жребия. Това е сбъдната фантазия. Опитваме се да представям Тунис във Франция всеки уикенд, като се представям добре и обичам да веселя и Корсика, тъй като съм роден там. Нося доста флагове на раменете си, хубаво е. Аз съм 100% тунизиец, 100% французин и 100% корсиканец. Не се срамя от това “, съобщи Хазри на конференция.

Спокойното отношение на Хазри към мача обаче не е утешение, защото предходните конфликти бяха опция за маргинализираните мигрантски общности във Франция, с цел да излеят разочарованието си. Във Франция живеят към 700 000 тунизийци и приятелският мач на Тунис против Франция през 2008 година в Париж беше гледан от доста от тях, които освиркваха френският химн и се подиграваха на всяко допиране на топката от резервата на Франция Хатем Бен Арфа, който е от тунизийски генезис.

Това докара до гневна реакция от френския президент Никола Саркози, който свика Френската футболна федерация на среща и изиска да не се организират повече мачове на френска земя против националните тимове на някогашни колонии от Северна Африка. Правителството също настоя бъдещите дуели да бъдат спирани, в случай че националният химн бъде освиркван. „ Това е обидно за Франция, обидно е за играчите на френския тим, това не би трябвало да се толерира “, сподели тогава министър председателят Франсоа Фийон.

Отборът на Тунис на това Световно състезание се възползва от буйната поддръжка на сънародниците си, живеещи в Катар, и се чака те да подложат Франция на неприятелски банкет в мача, който " пустинните лисици " би трябвало да завоюват, с цел да имат някакъв късмет да избегнат отпадането.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР