Първият месец на есента донесе поскъпване на живота в България,

...
Първият месец на есента донесе поскъпване на живота в България,
Коментари Харесай

Септември 2017 - по-скъп в почти всички аспекти

Първият месец на есента донесе повишаване на живота в България, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). И въпреки придвижването на инфлацията да не е стряскащо – данни научете в Expert.bg, във връзка с обособените сфери на живота в безспорна стойност има немалки промени.
При питателните артикули и безакохолните питиета има повишаване от 1,2%, като това значи, че септември е на четвърто място от деветте месеца на годината дотук по най-високи цени за тези артикули. Поскъпване има и при алкохола и тютюневите питиета – с 0,1%, само че това значи, че през предишния месец за тези артикули сме плащали най-вече от началото на годината.
От питателните артикули по-съществено през месеца нарастват месото от наедрял рогат добитък - с 3.5%, рибата - с 1.2%, пресните и киселите млека - надлежно с 0.8 и 1.6%, сиренето - с 3.1%, кашкавалът - с 2.2%, яйцата - с 4.7%, млечните масла - със 7.1%.
Поскъпване има и при облеклата и обувките – 0,1%, въпреки че септември в действителност е релативно на ниска цена месец в тази тенденция – на трето място от деветте месеца на годината до момента. За комунални услуги обаче сме плащани най-вече тъкмо през предишния месец. В контраст пък има поевтиняване на стоките за дома и жилищното обзавеждане.
С идването на образователната година разноските за обучение са скочили с 1,5% и, естествено, септември става най-скъп за българските семейства по това перо от началото на годината. Интересното обаче е, че в бранш „ Култура и забавление “ се следи поевтиняване и септември се трансформира в месеца, който е бил най-евтин в тази тенденция.
За опазването на здравето септември е вторият най-скъпият месец до момента през 2017 година, а за превоза – петият.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР