Първият медицински хеликоптер, който България получи през миналата седмица, няма

...
Първият медицински хеликоптер, който България получи през миналата седмица, няма
Коментари Харесай

Първият медицински хеликоптер не става за планинско спасяване

Първият медицински хеликоптер, който България получи през предходната седмица, няма да може да се употребява за планинско избавяне поради неналичието на лебедка, само че идващите ще бъдат снабдени с такава. Това сподели пред бТВ Димчо Добрев, който е началник на държавното сдружение " България Хели Мед Сървиз ".

Компанията беше основана, с цел да оперира медицинските хеликоптери, които България купи с пари на Европейски Съюз. Димчо Добрев изясни че планинското избавяне все още не влиза в системата за незабавна здравна помощ - HEMS.

С смяна на европейския правилник от месец май тази година част от планинската активност и избавителните интервенции ще могат да се извършват в системата HEMS.

" България Хели Мед Сървиз " има подготвеност за осъществяване на тези интервенции ", сподели Добрев.

Медицинският хеликоптер щe разрешава реакция в границите на един час за оказване на помощ на нуждаещите се и превозването им до болница. Хеликоптерите с лебедки би трябвало да дойдат в България през лятото.

" Случаите, в които ще бъде вдиган хеликоптерът, ще бъдат избрани според медицинските стандарти за незабавна помощ. След като те вземат решение по съответния протокол, протича информацията до оператора " България Хели Мед Сървиз ", който подвига хеликоптера, транспортира медицинския екип на място, става известно помощ на пациента, той се натоварва, транспортира се в болница и хеликоптерът се връща в базата ", изясни Добрев.

" Преди идването на втория и третия хеликоптер, които ще имат лебедка, ще има общо шест оператора (пилота), които ще преминат образование за работа с лебедка. Това е профилиран тип подготовка. След това ще може да се оказва помощ по въздуха с стартирането на лебедка със избавител или повдигането на потърпевш от мястото на събитието ", сподели Добрев.

България чака до края на 2026 година да бъдат доставени всички 8 медицински хеликоптера, купени от италианската компания " Леонардо ".

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР