Първият медицински хеликоптер, част от новоизграждащата се система за спешна

...
Първият медицински хеликоптер, част от новоизграждащата се система за спешна
Коментари Харесай

Първият медицински хеликоптер каца в София в четвъртък

Първият медицински хеликоптер, част от новоизграждащата се система за незабавна помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) се чака да кацне през днешния ден, 1 февруари,в София, оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза и известията. След независим полет от Италия до България машината краткотрайно ще бъдена базата на „ Гранична полиция “ на столичното летище.

Хеликоптерът ще бъде публично показан на 2 февруарив наличието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов и други

Вертолетът е създаден от италианската компания „ Леонардо “ и е добит с европейско финансиране. Той е първата от общо шест машини. През актуалната година – в средата и в края, в България би трябвало да дойдат още две въздушни коли за спешна помощ. Останалите ще идват поетапно до 2026 година

Първите шестима български водачи, приключили образование в Италия, към този момент получиха и своите бревети– свидетелства за летателна дееспособност. Те им бяха връчени от министър-председателя Николай Денков на гала през декември м.г. По график в края на юни т.г. би трябвало да дойде вторият хеликоптер, очакван за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се чака третата машина, която ще е разполагаем в оперативната база в Сливен.

В системата за незабавна помощ по въздух се чакат да работят общо 36 водачи и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които към този момент минават съответните образования. По данни на министъра на превоза Георги Гвоздейков скоро България ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече иматри регистрирани площадкив Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) „ Света Анна “ в София, МБАЛ „ Уни Хоспитал “-Панагюрище и УМБАЛ „ Света Марина “-Варна. В момента в Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ преглеждат документите на още пет лечебни заведения, от които две са в София и по една - в Русе, Пловдив и Велико Търново.

На територията на страната се чака да бъдат построени общо шест оперативни бази на бъдещата система за незабавна помощ по въздух, а разположението им дава опция до всяка точка на страната да могат да доближават два хеликоптера по едно и също време, спазвайки правилото за „ златния час “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР