Първият круизен кораб в света, захранван от батерии ще тръгне

...
Първият круизен кораб в света, захранван от батерии ще тръгне
Коментари Харесай

Първият кораб, задвижван от батерии, се отправи за Арктика

Първият круизен транспортен съд в света, захранван от акумулатори ще тръгне от Северна Норвегия за своето първо пътешестване, заяви круизния оператор Hurtigruten в понеделник.

Хибридният круизен транспортен съд " Роалд Амундсен " е кръстен на норвежкия откривател, който управлява първата експедиция, достигнала до Южния полюс. Той може да побере 500 пасажери и е планиран да плува при сурови климатични условия, написа Reuters.

Корабът ще започнe своето пътешестване от Тромсьо в Северна Норвегия и ще се насочи към Арктика. Той ще отплава на северозапад към Аляска преди да се насочи на юг за Антарктика, където би трябвало да стигне през октомври.

Докато моторите работят основно на морски газ, батерийният пакет на кораба разрешава той да се движи, захранван единствено от него от 45 до 60 минути при идеални условия, излиза наяве от думите на основния изпълнителен шеф на Hurtigruten Даниел Скелдам.

Компанията е пресметнала, че батерийният пакет ще понижи разхода на гориво и ще спести 20% от отделяните нездравословни излъчвания на въглероден диоксид, в съпоставени с режим, при който корабът се движи единствено с на морска газ.

" Той е планиран да взима непотребната сила от моторите и да я вкарва в батериите, когато корабът няма потребност от нея, както и да я достави още веднъж до моторите, когато корабът има потребност. Това е метод да се понижи доста равнището на нездравословните излъчвания при неналичието на зарядни станции ", изяснява Скелдам.

Технологията с акумулатори за задвижване на корабите е още в зародиш даже на къси дистанции, защото малко пристанища имат станции за зареждане.

" Очакваме батериите да се трансфорат в основна част от пътуването с кораби в идващите години, само че несъмнено сме надалеч от концепцията, че нашите кораби могат да се движат единствено на акумулатори, тъй като може да им се наложи да плават до 18-20 дни в места, където няма зарядни станции ", добавя Скелдам.

Hirtigruten чака инфраструктурата на най-използваните направления по норвежкото крайбрежие да се усъвършенства. Сега зарядни станции има единствено в едни град - Берген.

Бъдещето на технологията с акумулатори за корабите зависи и от опцията на производителите да разработят по-мощни и леки системи.

От компанията са декларирали, че вторият хибриден транспортен съд, който към този момент е поръчан, ще бъде доставен по-късно през тази година. А потенциалът на неговата система от акумулатори ще бъде два пъти по-голям от на " Роалд Амундсен ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР