Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) в Париж

...
Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) в Париж
Коментари Харесай

Строежът на Нотр Дам започва преди 850 години и продължава два века

Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) в Париж е подложен през 1163 година при властването на Луи Седми, напомня Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от идващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век.

Това е една от първите катедрали в готически жанр на остров Сите на река Сена, в центъра на Париж. Повечето скулптурна декорация на фасадата, която се счита за една от най-красивите, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, издигнати през 13-и век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 93 метра, допълват френски издания.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, напомня Ройтерс.

Три доста значими реликви за християнството се намират в "Нотр Дам ". Най-важната е свещената корона, която е направена от тази от тръни на Исус Христос, с която е разпнат на кръста. Християни се молят пред нея към този момент 16 века. След това е част от кръста, на който Исус е разпнат, като мнозина имат вяра, че е от в действителност истинския. И най-после е един от пироните с които Исус е бил прикрепен на кръста. Той е бил донесен от император Карл Велики през 799 година.

Катедралата е мястото, увековечено в романа на великия публицист Виктор Юго "Парижката Света Богородица”. В книгата има пасажи, в който се разказва пожар в църквата, а въпросните подиуми извънредно доста наподобяват тези от протичащото се в Париж в последните часове.

Това накара доста консуматори в интернет да се запитат предсказал ли е Юго пожара, който потопи в тъга цяла Франция. Романът е оповестен през 1831 година Действието се развива в Париж през Средновековието (1482 г.) по времето на Луи XI.

През 1830 година Виктор Юго се сблъсква с непостижимата задача, сложена му от неговия издател, за една година да напише романа "Парижката Света Богородица “. Крайният период, в който би трябвало да съобщи книгата, е февруари 1831 година

За да спре да отсрочва писането, събира всичките си облекла и ги заключва, остава единствено с един огромен шал. Денонощно работи по книгата. На 14 януари 1831 година, две седмици по-рано от крайната дата, романът е приключен и оповестен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР