Първият етап на реставрацията на повредената картина на Иля Репин

...
Първият етап на реставрацията на повредената картина на Иля Репин
Коментари Харесай

Реставрацията на Иван Грозни убива сина си“ ще струва около 136 000 евро

Първият стадий на реставрацията на развалената картина на Иля Репин „ Иван Грозни убива сина си “ ще коства до 10 милиона рубли (около 136 000 евро). Това заяви на брифинг в Третяковската изложба ръководителят на управата на „ Сбербанк “ Станислав Кузнецов, представен от russian.rt.com.

Картината беше повредена на 26 май от пийнал 37-годишен клиент, който ѝ нанесе няколко удара с железна стойка. Платното е повредено на три места.

Все още не е дефинитивно, само че първият стадий на реставрацията ще коства сред 5 и 10 милиона рубли и банката ще ги заплати, сподели Кузнецов.

От своя страна директорката на Третяковската изложба Зелфира Трегулова сподели, че откакто бъде реставриран, шедьовърът на Репин ще бъде подложен зад специфични бронирани стъкла.

Репин рисува „ Иван Грозни убива сина си “ през 1883-1885 година. Картината е изложена за първи път през 1885.

Картината е била атакувана и преди. През януари 1913 година 29-годишен иконописец нанася на платното три удара с нож. Наложило се художникът Репин да пресъздава още веднъж лицата на царя и сина му. Когато научил за похищението, тогавашният страж на Третяковската изложба поставил завършек на живота си.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР