Първите за сезон 2024 в България, две двойки черни лешояди

...
Първите за сезон 2024 в България, две двойки черни лешояди
Коментари Харесай

Първите за сезон 2024 в България черни лешояди снесоха яйца

Първите за сезон 2024 в България, две двойки черни лешояди снесоха яйца и започнаха инкубация в Стара планина.

Този факт се дължи на програмата за реинтродукция на типа, довела до завръщането му в страната,плод на близо 20 години старания на екипа на Зелени Балкани, Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ, Дружеството за отбрана на хищните птици, Vulture Conservation Foundation и още десетки сътрудници и донори.

Интересно е да следим по какъв начин със съзряването на двойките,всяка последваща година началото на инкубацията е все по-рано.

Реинтродуцираните в Стара планина черни лешоядивече са образували 12 двойки,повечето,от които са заели гнезда. Популацията се състои от2 ядра:в Източна Стара планина (Котленска планина) има образувани 5 двойки -триот тях, през последните 2 години са отгледали 3 малки; а в Западна остаряла планина (Врачански Балкан и Понор) има 7 образувани двойки, които са отгледали 2 дребни през последните 2 години.

" Вълнуваме се от този извънреден триумф за българската природозащита ",сподели Ивелин Иванов от екипа на Зелени Балкани. " Изпълнени сме със благополучие, че виждаме по какъв начин фантазиите ни се осъществят и труда ни през годините се осмисля и дава резултат ", сподели още той.

Завръщането на черния лешояд в България се реализира в границите на план „ Светло бъдеще за черния лешояд “, койтовъзстанови типа като гнездящ и по този метод той на процедура „ излезе “ от листата на изчезналите типове в Червената книга на България.

" До 2021 има единствено една колония на типа на Балканите (тази в Дадя, Гърция), а след 2022, с помощта на нашия план са към този момент 3 (добавяйки двете в Стара планина). Успехът ни въодушеви и различен сходен план на сътрудници природозащитници в Източни Родопи, като се надяваме взаимните старания на гражданския бранш в страната да затвърдят завръщането на типа ", показа Емилиян Стойнов от екипа на Фонда за дивата флора и фауна - един от хората, посветили живота си на завръщане на лешоядите в страната.

Възстановяването на редките типове е дълъг и комплициран развой,който е обвързван с ограничение на заканите за тях, основаване на предпоставки в дивата природа за живота им (подобряване на хранителната база, условия за гнездене), повишение на публичната осведоменост. Благодарение на взаимните старания на екипа ни, както и с поддръжката на Европейска комисия, интернационалните донори и сътрудници, зоопаркове и донори, успяхме за върнем и белоглавия лешояд в Кресна и Стара Планина.

Лешоядите са птици, допринасящи големи ползиза екосистемите и стопанската система, унищожавайки „ гратис “ трупове на диви и домашни животни, като затова стопират разпространяването на зоонози и са от голямо значение за обществото.
Следващатацел е връщанетов България на брадатия лешояд – знак на българската природозащита.

Вие също може да станете част от завръщането му...Следетена уеб страницата на проектаи в обществените мрежи.



Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР