Първите самолети, превозващи евакуирани от Нигер, кацат в Париж и Рим

...
Първите военни самолети, превозващи предимно европейски граждани, евакуирани от Нигер,
Коментари Харесай

Първите военни самолети, превозващи предимно европейски граждани, евакуирани от Нигер, кацнаха в Париж и Рим в сряда, като Франция и други страни се очаква да изведат повече от своите граждани от западноафриканската страна след преврата миналата седмица.

Демократично избраният президент на Нигер Мохамед Базум и неговото правителство бяха свалени от членове на неговата президентска гвардия на 26 юли при седмото военно превземане за по-малко от три години в Западна и Централна Африка.

С риск от ескалация на конфликта Франция, бившата колониална сила, Италия и Испания заявиха, че ще евакуират гражданите по въздух.

Първият френски полет напусна Нигер във вторник вечерта и кацна в Париж рано в сряда с 262 души на борда, според журналисти там.

„Нещата можеха да станат грозни, но все пак е хубаво да се върна тук“, каза пред журналисти френски евакуиран, който даде името си като Чарлз.

„Ще видим как ще се развият нещата там през следващите дни и седмици. За нас, които много се грижим за това, ние ще следим това отблизо“, каза той.

Италиански военен самолет, превозващ 87 евакуирани от Нигер, пристигна в Рим рано в сряда, според журналисти на Ройтерс на летището.

В самолета са пътували около 36 италианци, както и 21 граждани на САЩ, четирима българи, двама австрийци и по един гражданин на Великобритания, Нигер, Унгария, Сенегал и Нигерия, както и военнослужещи.

Очаква се Франция да извърши повече полети за евакуация в сряда.

Последните преврати в региона дойдоха на фона на вълна от нарастващи антифренски настроения, които доведоха до изтеглянето на френските войски от Мали и Буркина Фасо тази и миналата година.

Много от тези войници сега са разположени в Нигер.

Съединените щати, Германия и Италия също разполагат с войски в Нигер в мисии за борба с бунтовниците и обучение. Няма съобщение за евакуация на войски.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР