Първите туристи на компанията Върджин Талактик се отправиха на дълго

...
Първите туристи на компанията Върджин Талактик се отправиха на дълго
Коментари Харесай

Вижте полета на първите космически туристи

Първите туристи на компанията " Върджин Талактик " се насочиха на дълго отлаганото пътешестване към ръба на космоса, съобщи Асошиейтед прес.

В задачата вземат участие някогашен английски олимпийски играч, закупил билета си преди 18 години, а също майка и щерка от Карибите.

Ракетопланът на компанията се издигна от космодрума " Америка " в пустинята на щата Ню Мексико. Предвиждаше се той да се освободи от по-големия си кораб-носител към час след старта и да се изстреля към ръба на космоса.

Ако всичко върви по проект, компанията на Ричард Брансън ще стартира да предлага на клиентите си месечни пътувания, присъединявайки се към " Блу произход " на Джеф Безос и " Спейс Екс " на Илон Мъск в бизнеса с галактически туризъм.

Пасажерът на " Върджин Галактик " Джон Гудуин, който е измежду първите, закупили билет през 2005 година, съобщи, че е вярвал, че някой ден ще реализира пътуването. 80-годишният състезател - играч по кану в Олимпийските игри през 1972 година, страда от заболяването на Паркинсон и желае да бъде ентусиазъм за другите.

" Надявам се, че това им демонстрира, че тези трудности могат да бъдат начало, а не завършек на нови завършения ", споделя Гудуин в изказване.

Цената на билетите е 200 хиляди щатски $, когато той се записва. Сега цената им доближава 450 хиляди щатски $.

Към Джон Гудуин се причислиха спечелилата билета си на лотария Кейша Шахаф (46 г.) от Антигуа и щерка й Анастейжа Майерс ( 18 г.), студентка в университета в Абърдийн. 

На борда на изстреляния ракетоплан се намират също двама водачи и инструктор на компанията.

Това ще бъде седмото пътешестване на " Върджин галактик " в космоса от 2018 година насам, само че първото с собственик на билет. 

Основателят на компанията Ричард Брансън се качи на борда на първия полет с цялостен екипж през 2021 г. 

През юни тази година " Върджин Галактик " осъществя първия суборбитален полет с търговски екипаж. На борда бяха трима италианци, представляващи военновъздушните сили на страната и Националния проучвателен съвет на Италия. Заедно с тях пътува инструктор на компанията. 

Около 800 души са в листата на чакащите да полетят с " Върджин Галактик ", оповестяват от компанията.

Ракетопланът на компанията се прикрепя към по-голям транспортен съд притежател и се освобождава на избрана височина.

Капсулите, употребявани от " Спейс Екс " и от " Блу произход " са напълно автоматизирани, отбелязва Асошиейтед прес. 

От десетилетия хората подхващат авантюристичен пътувания, като рисковете се акцентират от неотдавнашната имплозия на батискаф " Титан ", при която починаха петима пасажери, тръгнали да прегледат останките на " Титаник ", напомня Асошиейтед прес.

" Върджин Галактик " даде жертва през 2014 година, когато нейният уред се разпадна по време на изпитателен полет и един водач почина. Въпреки това галактическите туристи не престават да се редят на опашки, откогато първият от тях беше изстрелян в орбита през 2001 година дружно с съветски транспортен съд, напомня Асошиейтед прес. 

NOW - Virgin Galactic launched its first space tourism flight.
— Disclose.tv (@disclosetv)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР