Първите полети със сезонни работници от Румъния бяха организирани вчера

...
Първите полети със сезонни работници от Румъния бяха организирани вчера
Коментари Харесай

Стотици румънци заминават на сезонна работа в Германия

Първите полети със сезонни служащи от Румъния бяха проведени през вчерашния ден от град Клуж-Напока, което докара до скупчване на близо 2000 души на паркинга на локалното летище в нарушаване на санитарните ограничения срещу разпространяването на заболявания, пишат през днешния ден румънските вестници, представени от Българска телеграфна агенция.

Организирани бяха 13 чартърни полета към Германия с период от 30 минути, час и даже два часа. Въпреки това, летищните управляващи в Клуж се озоваха с близо 2000 души, струпани на паркинга на аерогарата, които без значение от рекомендациите на жандармерията и полицейските екипи, не съблюдаваха никакви правила за обществена отдалеченост, отбелязва " Адевърул ".

Източници на вестника настояват, че стотици хора от окръг Сучава, който е най-голямото огнище на епидемията от Ковид-19 в Румъния, също са пристигнали в Клуж-Напока, с цел да заминат на сезонна работа в Германия.

Според източниците - от Сучава са пристигнали десетки рейсове, в това число от зони, сложени под карантина. " Адевърул " напомня, че на 30 март министърът на вътрешните работи Марчел Вела разгласи военна разпоредба номер 6, съгласно която град Сучава и осем околни села са сложени под цялостна карантина. Министърът на опазването на здравето Нелу Татару разгласи тогава, че мярката е наложена, тъй като се счита, че в този регион има " над 1000 носители на ковид, които се разхождат свободно ".

Заради създалата се обстановка на паркинга на летището в Клуж, локалната транспортна полиция е почнала следствие, оповестява още изданието. " Адевърул " е потърсил префекта на Клуж за коментар на обстановката, само че не е получил отговор.

Информационният уебсайт " Щир пе сурсе " оповестява, че министър председателят Лудовик Орбан е изискал оставката на шефа на летището. Министрите на вътрешните работи и на превоза обаче обявиха, че не шефът на летището е отговорен, а управляващите, които са на послушание на държавното управление.

Лидерът на партия " Про Румъния " Виктор Понта изрази отвращение от обстановката в Клуж и изиска формиране на наказателно дело против премиера за " подкопаване на националната стопанска система и държавна измяна ". Понта разяснява, че вместо да се възползва от личната си работна ръка, Румъния я изнася в страни от Европейски Съюз.

Между 80 и 90 хиляди румънци може да заминат на сезонна работа в чужбина в идващия интервал, съобщи в телевизионно предаване през вчерашния ден румънският министър председател Лудовик Орбан, представен от в. " Ромъния либера ".Същият вестник цитира изявление на министъра на опазването на здравето Нелу Татару, който съобщи нощес, че се чака пикът на броя на инфектираните от новия ковид в Румъния да бъде сред 10 и 12 хиляди души.

Вестникът напомня, че при започване на епидемията управляващите чакаха пик от към 10 000 инфектирани.

Министърът на опазването на здравето предизвести, че се чакат две сложни седмици, след които ще се видят последствията. Пикът на епидемията в Румъния евентуално ще бъде доближат 10 дни след Великден, сподели здравният министър.

" Ромъния либера " отбелязва, че до 9 април вечерта в страната са регистрирани 246 смъртни случая от Ковид-19, а броят на инфектираните е бил 5202.

Румънските вестници оповестяват също за военна разпоредба номер 8, с която се стопира краткотрайно износа на пшеница, брашно, захар и олио. Мярката ще бъде годна за интервала на изключителното състояние, което съгласно изказванията на президента Клаус Йоханис ще остане в действие минимум доникъде на май.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа --> <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР