Първите официални резултати от страна на ЦИК за проведените вчера

...
Първите официални резултати от страна на ЦИК за проведените вчера
Коментари Харесай

Първи резултати от ЦИК за евроизборите: Демократична България печели мандат, Иванчева бие Атака и НФСБ

Първите публични резултати от страна на ЦИК за извършените през вчерашния ден (26 май) избори за Европейски парламент потвърдиха картината на предварителните прогнози.
При преброени 42,29% от протоколите, ГЕРБ взема 30,53%, т.е. към 1-2% по-малко от даденото от екзит половете. Българска социалистическа партия е втора, с 25,63%.
Голямата вест е, че „ Демократична България ” сигурно праща евродепутат, въпросът е кой тъкмо ще е той, поради преференциите. Демократите са пети, със 7,59%. Снощи имаше опасения, че те са на ръба и е допустимо при отчитане на вота „ не поддържам никого ” да паднат под чертата от 5,88% и Българска социалистическа партия да вземе шести мандат. Засега обаче разпределението остава 7 места за ГЕРБ, 5 за Българска социалистическа партия, „ Демократична България ” и Вътрешна македонска революционна организация са с по 1 място. „ Воеводите ” събират 8,47%, а трети са Движение за права и свободи, с 11,86%, което е също като ГЕРБ – с към 2% по-малко от екзит полове.
Впечатление прави триумфът на някогашната кметица на „ Младост ” Десислава Иванчева. Тя има 1,85% т.е. дотук над 14 000 гласа, което е по-добър резултат от „ Атака ” (1,22%), НФСБ (1,08%) и „ Коалиция за България ” (0,94%).
Иначе на паневропейско равнище, Европейската национална партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) остават най-големите политически групи, само че със загуби тук-там - сред 35 и 444. ЕНП може да получи 173 мандата в новия парламент, което е с 44 места по-малко, в сравнение с предходните избори през 2014 година Социалдемократите претендират за 148 места, което е с 38 по-малко.
Парламентарната група Алианс на либералите и демократите, ще усили броя на своите мандати с 11 до 79 депутати. А в случай че към тях се прибавят и депутатите от партията на френския президент Еманюел Макрон „ Република, напред “, то либералите могат да разчитат на 102 места. ПГ на „ Зелените “ – Европейски свободен алианс също уголемява наличието си с 16 депутати до 68 мандата. След тях са Европейските консерватори и реформатори – 62 мандата или с 14 по-малко. Европа на нациите и свободата, в която влиза Марин Льо Пен, също усилва броя на депутатите си с 22 до 59. Извън парламентарните партии също усилват броя си с 59 места. „ Европа за независимост и директна народна власт “ с присъединяване на „ Алтернатива за Германия “ ще разполага с 57 места или с 16 повече.
Очаква се някои от парламентарните групи да се преструктурират. Това може да засегне дясно популистките и дясно консервативните политически фамилии.
Първите световни резултати за Европейски Съюз са основани на публични финални резултати в 6 страни: Чехия, Латвия, Кипър, Словакия, Словения, Испания, публични предварителни резултати в 15 страни: Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Швеция, национални прогнози от 6 страни: България, Франция, Италия, Гърция, Полша и Румъния и предизборни планове за гласоподаване в Обединеното кралство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР