Първите конвои с хуманитарна помощ пристигнаха в Газа, часове след

...
Първите конвои с хуманитарна помощ пристигнаха в Газа, часове след
Коментари Харесай

Хуманитарна помощ пристига в Газа, палестинци се връщат по домовете си

Първите конвои с филантропична помощ дойдоха в Газа, часове откакто влезе в действие прекратяването на огъня сред Израел и палестинските бойци.

Хиляди палестинци се върнаха по домовете си, с цел да намерят подиуми на опустошаване. Властите обявиха, че възобновяване може да отнеме години.

Световната здравна организация прикани за основаването на коридори за изтегляне на ранените хора.

Над 250 души бяха убити по време на траялия 11 дни спор, множеството от тях в Газа. Над 100 от жертвите са дами и деца. Израел твърди, че над 225 са убитите палестински бойци.

13 са жертвите от израелска страна, измежду които 2 деца.

В Южен Израел жителите честваха примирието, само че мнозина показаха угриженост, че нов спор в района е единствено въпрос на време.

Камиони на разнообразни филантропични организации, в това число обвързваните с Организация на обединените нации, започнаха да доставят нужните медикаменти, храна и горива в Газа, откакто Израел отвори още веднъж пропускателния пункт Керем Шалом.

Над 100 хиляди души избягаха от домовете си в региона, който е под контрола на групировката Хамас. Близо 800 хиляди души нямаха достъп до водопроводна вода, заяви организацията на Организация на обединените нации за децата УНИЦЕФ.

Палестинските управляващи обявиха, че десетки милиони долари ще бъдат нужни за възобновяване на така и така бедния анклав, който също по този начин страда от рецесията с Covid-19.

Маргарет Харис, говорителка на СЗО, прикани за неотложен достъп до здравни консумативи и личен състав, като сподели, че здравните заведения в региона са изложени на риска да бъдат претрупани поради хилядите ранени.

От години Газа е обект на ограничавания за прекосяването на хора и артикули от страна на Египет и Израел, като и двете страни се базират на опасения по отношение на оръжията, достигащи до Хамас.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците съобщи, че неин приоритет е да открие и да помогне на десетките хиляди хора, напуснали домовете си, и незабавно се нуждае от 38 милиона $.

В четвъртък министерството на жилищата в Газа съобщи, че 1800 домове са негодни за живеене, а 1000 са били унищожени.

Боевете сред Израел и палестинските бойци в Газа започнаха на 10 май след седмици на възходящо напрежение сред израелци и палестинци, което докара до конфликти край джамията „ Ал Акса “ - място, почитано и от мюсюлмани, и от евреи в окупирания Източен Ерусалим. „ Хамас “ стартира да изстрелва ракети, откакто предизвести Израел да се изтегли от мястото, с което провокира ответни въздушни удари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР