Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между и специалистите

...
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между и специалистите
Коментари Харесай

Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт

Първите констатации, получени вследствие на съдействие сред и експертите по данни на Майкрософт, разкриват нова информация за това по какъв начин пушенето преди и по време на бременност способства за риска от гибел на дете преди първия му рожден ден, сочи изследване.

Според проучването на института, пушенето по време на бременност - даже единствено една цигара дневно - удвоява риска от Синдром на неочакваната детската гибел (СВДС). За дами, които пушат приблизително по 1-20 цигари дневно, коефициентът на смъртността се усилва с 0,07 с всяка изпушена цигара.

" С тази информация лекарите могат по-добре да направляват бременните дами за рисковете от тютюнопушене, като знаят, че броят на цигарите, които се пушат всекидневно по време на бременността, оказва забележителен резултат върху риска от Синдрома на неочакваната детската гибел., " сподели доктор Татяна Андерсън, откривател в Детския център на Сиатъл за проучване на мозъка и водещ създател на проучването.

„ Подобно на акциите за публично здраве, които образоват родителите за значимостта на ситуацията на бебето за сън, което води до 50% понижаване на Синдрома на неочаквана детска гибел (СВДС), ние се надяваме, че съветването на дамите за този риск ще докара до понижаване на броя на бебетата, умиращи от това "

“Ако дамите не пушат по време на бременност, Андерсън и нейните съавтори правят оценка, че 800 от почти 3700 смъртни случая от SUID всяка година в Съединени американски щати могат да бъдат предотвратени. ”

За да се разбере по-добре по какъв начин тютюнопушенето способства за риска от СВДС, откривателите са употребявали изчислителни техники за моделиране, с цел да проучват навиците за пушене на цигари на майките за всички живородени в Съединени американски щати от 2007 година до 2011 година

От към 20 милиона живородени раждания, включени в техния разбор, над 19 000 смъртни случая са били приписани на СВДС. Освен общата консумация на цигари, откривателите преглеждат също по какъв начин тютюнопушенето преди бременността и намаляването или прекъсването на тютюнопушенето по време на бременност се отразяват върху риска от Синдром на неочакваната детската гибел (СВДС)

В съпоставяне с над половината бременни пушачки, които не са понижили пушенето си по време на бременност, дамите, които са понижили потреблението на цигари до третото тримесечие, са отчели 12% понижение на риска от SUID. Успешното отричане от тютюнопушенето е обвързвано с 23% понижение на риска.

Техният разбор също по този начин сподели, че майките, които пушат три месеца преди бременността и са спрели през първия триместър, към момента са имали по-висок риск от неочаквана детска смъртност спрямо непушачите.

Необходимост от прекъсване на тютюнопушенето преди бременността

Андерсън твърди, че данните от това изследване поддържат напъните на публичното опазване на здравето, ориентирани към поощряване на дамите да спрат да пушат доста преди бременността.

" Най-важното за дамите е да схванат, че отказването от тютюнопушенето преди и по време на бременността води до по-голямо понижаване на риска от Синдром на неочакваната детската гибел ", сподели тя. " За бременни дами, които не могат да се откажат напълно, всяка цигара, която могат да отстранен, ще понижи възможностите на детето да почине ненадейно и ненадейно от СВДС. "

Един от съавторите на проучването, Хуан Лависта, старши шеф на науката за данните AI в Microsoft, изяснява по какъв начин изследователският екип е приложил технологията Microsoft Artificial Intelligence (A.I. - изкуствен интелект ), с цел да разбере по-добре Синдром на неочакваната детската гибел и евентуално да избави живота.

„ Използвайки AI (изкуствен интелект), ние изградихме модели, които проучиха милиони данни за детските раждания и смъртните случаи, в това число данни за тютюнопушенето на майките. Това ни разрешава да създадем нещо, което не е правено преди: да оценим въздействието на всяка спомагателна цигара ”, сподели той. Чрез потреблението на изкуствен интелект за филантропична активност, експертите по данни на Microsoft ще продължат да учат други аргументи за Синдром на неочакваната детската гибел дружно с специалистите от Сиатъл и по целия свят. "

Синдром на неочакваната детската гибел поражда ненадейно, нормално межди 1- 12-ия месец след раждането, само че е най-характерен за 2-4 месец. СВДС се случва без признаци и при крепко бебе. Смъртта нормално настава по време на сън, а по-голямата част от смъртните случаи настъпват преди навършване на 6-месечна възраст, след което рискът от СВДС понижава.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР