Първите големи популационни скринингови програми за рак на гърдата и

...
Първите големи популационни скринингови програми за рак на гърдата и
Коментари Харесай

Проф. Кирова: Правим само прегледи, но няма регистър, за да видим проблемите, успеваемостта и резултата

„ Първите огромни популационни скринингови стратегии за рак на гърдата и рак на дебелото черво стартират преди повече от 50 години. От 30 години се занимавам със скрининг на тези болести. През тях съм станала очевидец на 10 тактики за справяне с тези болести у нас и съгласно другите отчети нито една от тях не е сполучлива. Правим единствено прегледи, нямаме указател, с цел да забележим какви са проблемите, успеваемостта и резултатът. “

Това сподели в Световния ден за битка с рака в предаването „ Добро утро, Европа “ проф. Галина Кирова.

„ Има статистика, че у нас най-честият рак при дамите е ракът на гърдата. За благополучие успеваемостта там е много огромна. При мъжете води ракът на простата. Там също имам положителни триумфи в лекуването и ранната диагностика. Онкологичните болести са втората причина за смъртност в света “, уточни проф. Кирова.
Водещи са сърдечно-съдовите болести. Откриваме от ден на ден тумори в последно време. Причините са, че се усъвършенства диагностика, а и, че хората живеят по-дълго. С годините успяхме да реализираме доста в битката с рака и успяхме някои типове рак да ги превърнем в хронични болести.
„ Целта ни е да повишим здравната просвета на пациентите. Искаме да ги образоваме какво биха могли да създадат с цел да имат по-малък късмет за заболеят от рак, или, в случай че това се случи, да знаят по какъв начин би трябвало да бъдат лекувани. Изключително доста се натъртва на профилактиката и ранната диагностика “, акцентира проф. Кирова.

Тя означи, че неотдавна е оповестен отчет, който прави профил на обособените страни по разнообразни критерии, като Българич се подрежда на челните места по максимален брой пушачи, освен това у нас хората с добър обществен статус и приходи пушат повече от тези с по-нисък обществен статус.

„ Със затлъстяването не стоим на толкоз водещо място. Определено имаме върху какво да работим. Най-вече върху профилактиката “, добави проф. Кирова.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР