Първите две акции по кръводаряване, част от кампанията на БНТ

...
Първите две акции по кръводаряване, част от кампанията на БНТ
Коментари Харесай

48 варненци дадоха кръв в първия ден от кампанията на БНТ за кръводаряване

Първите две акции по кръводаряване, част от акцията на Българска национална телевизия „ Даряваш кръв – даряваш живот “, се организираха във Варна и в Благоевград.

Оказа се, че ползата е огромен и по този начин запасите на кръв в тези медицински центрове започнаха да се запълват.

48 варненци подариха кръв в първия ден от акцията на Българска национална телевизия – „ Даряваш кръв – даряваш живот “ в единствения у нас мобилен пункт. Още преди пунктът да бъде ситуиран пред постройката на общината, имаше искащи да се включат.

" Много сполучлива беше акцията. Истината е, че с пункта работихме толкоз дълготрайно време от 8 до 18 часа. Мястото се оказа удачно ", съобщи доктор Жанина Йорданова, шеф на РТЦХ Варна.

" Тъй като разполагаме с две кревати в мобилния пункт, те се насочиха и пристигнаха тук на място в Кръвния център, където имаме условия да вземем доста повече хора едновременно ", изясни доктор Мирела Кирякова, шеф на Отделение “Кръводаряване ” в РТЦХ Варна.

Преди акцията в хладилната камера липсваха сакове с кръвни групи А позитивна и Б позитивна. Само за ден някои от неналичията бяха запълнени.

" Както виждате горе А+ и АБ+ имаме положителни наличия, от 0+ имаме наличия. За страдание, към момента от Б+ сме с лимитирани наличия. Но се надяваме тези дни да продължи по този начин кръводаряването, с цел да можем да осигурим всички кръвни съставки, нужни за пациентите на лечебните заведения от Варна ", добави доктор Жанина Йорданова.

И в Благоевград искащи да дарят кръв в отделението по трансфузионна хематология имаше още в първите часове на деня. Сред тях беше Зузана от Словакия, която е деен кръводарител към този момент няколко години.

" Наистина си е доста нужно да даряваме кръв, освен когато е нужно поради наши близки, само че и по принцип да помогнем на хора, които се нуждаят тъкмо в този миг от нашата кръв ", показа Зузана.

" Всяко кръводаряване избавя живот. Дори, когато не е за незабавна потребност, още веднъж интервенциите, които се вършат на хората, с цел да продължат техния живот, с цел да го спасят, с цел да обезпечат по-добро качество на живот ", изясни кметът на Община Благоевград Методи Байкушев.

Операторът на БНТ-Благоевград – Иван Терзиев остави за малко камерата и също се включи в акцията, воден от желанието да помогне на някого в потребност.

" Важно е да се дава кръв, тъй като някой някъде се нуждае от кръв. Не постоянно можеш да намериш тъкмо, когато ти би трябвало. Така, че някъде има ресурс ", сподели операторът на Българска национална телевизия Иван Терзиев.

" Това, което се прави като приложимост на тези запаси, е нещо голямо, велико. В смисъл подобен, че ние нямаме, или имаме брак под 1%. Това е нещо неповторимо. Цялата кръв, която се взема, подарява, се употребява за медицински цели, употребява се за кръвопреливане ", съобщи доктор Валентин Кормев, старши доктор в отделението по трансфузионна хематология в Благоевград.

Кампанията на Българска национална телевизия продължава, а този четвъртък акцията по кръводаряване ще се организира в Пловдив.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР