Първите дванайсет месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива

...
Първите дванайсет месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива
Коментари Харесай


Първите дванайсет месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от

Първите дванайсет месеца на президента Румен Радев демонстрират устойчиви равнища на доверие от към 60% и на съмнение – към и под 30%. 



Институцията завърши годината с 56% доверие и 29% съмнение, с което Радев е най-популярната политическа фигура в страната. Сравнително високо доверие има и вицепрезидентът Йотова. 



Данните са от единственото по рода си ежемесечно премерване на доверието в институцията, в самостоятелни националнопредставителни проучвания от 1992 година насам – известни като Политически и стопански показател на „ Галъп интернешънъл “. Тези и доста други данни излизат в идните дни в обичайна книга на организацията.

Най-неблагоприятна беше началната картина на доверие в мандата на президента Плевнелиев, а най-високи бяха стартовите нива на доверие при президента Петър Стоянов – пристигнали в контрастност на извънредно обезпокоително всеобщо схващане поради политическа и икономическа рецесия от 1996 – 1997 година

Президентите Желев и Стоянов започваха с по-високи равнища, само че с непрекъснат спад. Първият мандат на президента Първанов пък почна с доверие от към 50%. Това бе и единственият президент, в който доверието се покачваше в хода на самия мандат (обикновено доверието спада в хода на мандата). Вторият мандат „ Първанов “ пък стартира с по-висок заем на доверие, само че и с бърз спад. 

На този декор стабилно високите равнища на доверие в първата година на Радев – без основни спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места измежду президентите до момента. 



Разбира се, автоматизираното сравнение на отдалечени исторически интервали не е до дъно правилен метод. Например, началото на мандата „ Стоянов “ беше във времена с много по-голям идеологически градус и амплитуди в публичното мнение, прецизират от Галъп. 

Тенденцията от президентските избори през 2016 година до през днешния ден

Ниските равнища на доверие в президентската институция, присъщи за мандата на Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), бяха сменени през 2017 година от сензитивно по-позитивни публични настройки. След избора на нов президент през есента на 2016 година доверието стартира да се покачва – както всекидневно се случва при смени в тази институция, а и при смени в институциите изобщо.

Първите месеци на 2017 година затвърдиха наклонността на подсилване на доверието. След това равнищата на доверие в президентската институция стопираха растежа и навлязоха в интервал на стабилизация към и под 60% позитивни оценки и към и под 30% негативни. 



Спирането на растежа може да се дължи ненапълно и на напреженията сред президента и представители на партия ГЕРБ през годината, само че по-вероятно е да става дума за постигане на естествени вероятни „ тавани “ на поддръжка.

Затова и ежемесечните данни за утвърждение към президента след другите електорати не демонстрират значима вреда за престижа му даже измежду последователите на ГЕРБ - макар упоменатите напрежения.

Президентската институция се свързва най-много с личността на президента, само че ненапълно – и с вицепрезидента. Вицепрезидентът Илияна Йотова има равнища на доверие към една четвърт от българите, а недоверието се колебае в стойности сред 50% и 60%. Останалите се двоумят или не са чували за нея. Това я подрежда измежду политиците със относително положителни стойности на доверие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР