Първите двадесет военнослужещи, които са заявили желание да станат дарители

...
Първите двадесет военнослужещи, които са заявили желание да станат дарители
Коментари Харесай

Военнослужещи даряват кръвна плазма за лечение на COVID-19

Първите двадесет военнослужещи, които са декларирали предпочитание да станат донори на реконвалесцентна плазма за лекуване на тежки случаи на Covid-19, ще го създадат в седмицата сред 23 и 27 ноември. Акцията се организира в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). За да не се получават скупчвания, е основан график и военнослужещите са разпределени по дни.

Със заповед на министъра на защитата Красимир Каракачанов N РД – 103-16 от 9 ноември 2020 година бе основана организация за даряване на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни чиновници от Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска. Желаещите могат да дарят кръвна плазма без да има какъвто и да е риск за здравето им, а по този метод може да бъде избавен животът на пациенти в сериозно положение, твърдят от ВМА.

Продължителността на целия развой по снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма лишава към 60-90 минути. На всеки донор се прави предварителна картотека на място във ВМА и проучване за съществуване на антитела.

Всеки преболедувал COVID-19, на възраст от 18-65 година, може да стане донор на реконвалесцентна плазма и по този метод да помогне на други инфектирани да живеят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР