Първите дни от влизането на Хърватия в еврозоната се оказаха

...
Първите дни от влизането на Хърватия в еврозоната се оказаха
Коментари Харесай

Хърватите нарочиха еврото за растящите цени

Първите дни от влизането на Хърватия в еврозоната се оказаха много напрегнати. Медии и жители настояват, че с формалното въвеждане на еврото цените са пораснали спекулативно, а държавното управление побърза да упрекна търговците, че злоупотребяват със закръгляването при превалутирането от куни в евро.  

Новинарският портал index.hr заяви, че доста консуматори се гневят в интернет форумите от повишаването в супермаркети, пазари, фризьорски салони, паркинги. Онлайн издания показват, че кроасан, който преди е коствал шест куни (0.80 евро), в този момент се продава за 1.20 евро, кг портокали на пазара е поскъпнал от 1,75 на 2 евро, а чаша еспресо от е скочила от 80 на 93 евроцента. Но дали тези промени се дължат на въвеждането на еврото? Цените си вървят нагоре и в други страни от Европейски Съюз - задоволително е да сравним числата  по етикетите на храните в българските магазини и пазари през днешния ден и преди два месеца.

 

В първия работен ден на годината министър председателят Андрей Пленкович свика заседание за объждане на ограничения за отбрана на потребителите от необосновано повишаване на цените.  " Въвеждането на еврото не би трябвало да е причина за повишение на цените на стоките и услугите ", съобщи той. А министърът на стопанската система Давор Филипович събра по неотложност представители на комерсиалните вериги, с цел да ги накоха за " непрекъснатото повишаване на цените на храните и напитките и за преизчисляването от куни в евро ". " Инфлацията е 13,5% и тя се дължи най-много на нарастването на цените на храните и безалкохолните питиета. Казвам на всички, които желаят да употребяват промяната на валутата за сметка на жителите, че няма да стане. Гледаме на комерсиалните вериги като на наши сътрудници, не чакахме това. Изпратихме им ясни послания, че би трябвало да се грижат за жителите ", сподели Филипович. Той предизвести, че държавното управление обмисля всевъзможни ограничения -  включително сформиране на черни описи на неточни търговци и заледяване на цени на необятен набор от артикули.

" Всеки би трябвало да понесе тежестта на рецесията, не може в тази рецесия да гледаме по какъв начин се усилват облагите за сметка на жителите ", разясни министърът. В същото време той призна, че огромното повишаването на артикули и услуги не е почнало на 1 януари с въвеждането на еврото, а върви от месеци  - също както в доста други страни в Европа, в това число и такива като Унгария, която няма никакво желание да се разделя с форинта си, а е рекордьор на Европейски Съюз по инфлация. 

" Търговските вериги подвигат цените месец след месец. И в този момент, в тази обстановка с еврото, те подвигат цените и се пробват да излъгват жителите ", разяснява икономическият министър, признавайки, че инфлацията е проблем не от през вчерашния ден. 

Търговската асоциация HUP реагира остро, като назова шокиращи обвиняванията на властта за далавера и настоя, в случай че има извършители, които надуват цените, те да бъдат посочени с съответни имена, вместо да се напрочва целия бранш.

Цените в Хърватия започнаха да се качват с увеличаваща се скорост още предходната пролет, и инфлацията бързо доближи двуцифрени проценти. Причините са ясни - поскъпващи енертоизточници, войната в Украйна, нарушени интернационалните доставки. Властите в Загреб се подадоха на изкушението на наложат ценови тавани - да вземем за пример на бензина (още през есента на 2021 г.) и на някои храни, и все пак повишаването продължи, като в есенните месеци доближи 12-13% на годишна база. Но има и по-тежки случаи в Европейски Съюз - за сравнение у нас потребителските цени нараснаха за година с 16-18 %, а Унгария се мъчи да удържи инфлацията под 20%.

 

Под лупа

В първите дни на януари контролните органи са създали към 8000 проверки  и са установили 1738 нарушавания. Нарушенията са главно два вида:  неразбираеми и непълни етикети - да вземем за пример цената е дадена единствено в евро, а би трябвало да я има и в хърватски куни; липса или погрешно указване на курса евро/куна на етикетите и на касовите бележки. Регистрирани са и 51 случая на продажби на избрани хранителни артикули над пределните цени, избрани с решение на държавното управление.

Указването на цените на дребно паралелно в евро и в куни е наложително от 5 септември, а националната валута ще може да се употребява за заплащания до 14 януари. Обменният курс е много неуместен за преизчисляване -  едно евро е равно на 7.5345 куни  за едно евро (докато при нас превалутирането ще е много елементарно, тъй като едно евро жестоко е 2 лева).
 

 

Как работи пазарът 

 Юлиан Попов: 15 метода да пестите сила през зимата , публицист, публицист и някогашен министър на околната среда, разяснява във Facebook протичащото се в Хърватия в първите й дни като член на Еврозоната, припомняйки от какво се движат цените: 

" Отново вълна от боязън и закани по какъв начин еврото ще вдигне цените. Ето, хърватите одобриха еврото и цените скочиха. Значи ще скочат и у нас. Значи еврото подвига цените. Значи еврото е неприятно. Та, значи:

- Еврото не подвига цените. В ликвиден пазар (тоест като има стока) цените са под непрекъснат напън от купувача. Търговецът непрекъснато се пробва да вдигне цената, купувачът - да я смъкна. В огромна степен това е психическа игра. При всеки един трус в комерсиалната среда - промяна на бранд, дефицит, нова година, нова опаковка, нов магазин, ремонт и какво ли не друго, дали резултат на външни условия или провокирано от търговеца, търговецът се пробва да вдигне цената на стоката си.

- Търговецът по принцип подвига цената непрекъснато (инфлация). За да не си навлече гнева на купувача, той чака нещо да се случи и тогава подвига цената, която по този начин или другояче ще се качи. Въвеждането на еврото е чудесна опция за продавача да наклепа различен за нещо, което той по този начин или другояче ще направи.

- Ако качването на цената е чисто спекулативно и недобросъвестно, купувачът се усеща, разгневява се, отива в другия магазин, след това в трети, влиза в Амазон и поправя цената. Всичко това няма нищо общо с еврото. Освен това държавното управление и Народното събрание могат да вземат ограничения, които да лимитират такива краткотрайни спекулации, въпреки от тях да няма особена потребност.

- В последна сметка въвеждането на еврото е съпроводено с няколко случая, които бързо отшумяват и се заместват с всички преимущества на еврото, в това число и това, че еврото смъква цените, тъй като основава по-конкурентна и транспарантна среда и тъй като понижава транзакционните разноски в интернационалната, а и в домашната търговия.

- За България има и две други причина този кратковременен трус да не се случи и той е обвързван с валутния ръб. Ние сме от дълго време с единия крайник в еврото и доста интервенции по прехода ще бъдат опростени. Втората причина е чисто психическа. Тъй като левът е вързан към еврото 2:1, и най-големият балък ще си даде сметка по какъв начин тъкмо се трансформира цената. Ако кафето е било 2 лв., той ще чака то да стане 1 евро. Ако е 1 евро и 5 цента, той ще забележи, ще се развика и ще се смъкна цената.

Разбира се, България е цялостна с платени и безвъзмездни хибридни глави, с хора, подплашени от тях, както и със напълно естествени страхове от смяна, комбинирани с неприятно обучение и постоянно безобразни национални медии, които на правилото " да чуем и другата позиция " сеят глупости и плашат хората. Но, както някои към този момент стартират да се досещат, лъжата не е друга позиция ", заключава създателят.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР