Първите дипломати на Съединените щати и Русия - Антъни Блинкен

...
Първите дипломати на Съединените щати и Русия - Антъни Блинкен
Коментари Харесай

Среща на ОССЕ в Скопие: Какви са очакванията и как ще бъде посрещнат Сергей Лавров?

Първите дипломати на Съединените щати и Русия - Антъни Блинкен и Сергей Лавров идват в Скопие за 30-та Министерска среща на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. За да взе участие Лавров във форума страната ни, знаете, направи изключение от глобите против Русия и позволи самолетът му да прелети над българското въздушно пространство. 4 страни бойкотират срещата - Украйна и трите балтийски страни. България е показана от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Ще бъде ли употребена срещата в Скопие, с цел да се водят директни диалози сред Запада и Русия за войната в Украйна - това е главният въпрос, който си задават наблюдаващи. Още преди началото на форума външният министър на Северна Македония Буяр Османи съобщи, че на визитата на Лавров не би трябвало да се гледа като на двустранна аудиенция. Опит да бъде легитимирана експанзията на Русия - по този начин Естония, Литва и Латвия дефинираха наличието на Лавров в Скопие.

" Изглежда ми като опит да се възстановяват дейностите на Русия и експанзията против Украйна и да се върнем към нормалните връзки. Това нито е редно, нито морално, нито пък дава отговор на националните ползи на Литва ", сподели Габриелиус Ландсбергис - министър на външните работи на Литва

Пристигането на Лавров провокира митинги в Скопие на украинската общественост.

" Въпреки изказванията на държавното управление, че тази аудиенция не е двустранна, съгласно нас министърът на външните работи на Русия е отпред на една терористична страна, която в продължение на съвсем две години унищожава Украйна и прави геноцид над украинския народ ", сподели Олександър Урбанович - организация на украинците в РСМ.

Двустранна среща сред Лавров и Блинкен не е планувана. Външният министър Мария Габриел също няма да беседва с Лавров, само че от Москва настояват, че програмата му е цялостна.

" Мога да потвърдя, че има доста поръчки за двустранни срещи. Ще има и срещи в многостранен формат ", сподели Мария Захарова - представител на Министерство на външните работи на Русия.

Тази вечер външните министри са на работна вечеря с съществена тематика войната в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР