Първите действия на новото правителство явно се четат като известно

...
Първите действия на новото правителство явно се четат като известно
Коментари Харесай

"Галъп": Над 78% от българите не одобряват изпращането на оръжия за Украйна

Първите дейности на новото държавно управление очевидно се четат като известно утешение - 45,9 % от респондентите засвидетелстват оптимизъм за идната работа, а 43,3 % са песимисти. Това сочат данните от бърз сондаж от самостоятелната стратегия на „ Галъп интернешънъл болкан “, извършен сред 14 и 19 юли. Такива сондажи са положителни за създаване на хипотези в динамична среда и демонстрират какви са публичните инстинкти, означават анализаторите.
 СНИМКА: „ Галъп интернешънъл болкан “ СНИМКА: " Галъп интернешънъл болкан "
Сондажът е извършен в интервала 14-19 юли измежду 802 души посредством телефонно изявление, представително за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5 % при 50-процентните дялове. 1 % от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.

Очаквания и оценки

Българите ясно признават, че актуалното държавно управление може да не е най-хубавото, само че това е била единствената смислена опция – 62,7 % одобряват това мнение, а 32,8 % не го одобряват.

Дистанцията на времето пък дава общо взето позитивна оценка на служебните държавни управления от последните години: 52,9 % са тези, които дават позитивна оценка, а 35,7 % – негативна. Останалите не могат да преценяват. Може би по тази причина и се следи естествена реакция против концепциите за унищожаване на служебните държавни управления от конституцията (60,9 % демонстрират подобен инстинкт против 29,4 %). Тук роля очевидно играе и релативно по-високата на фона на останалите политици в страната известност на президента Румен Радев, считат анализаторите. Вероятно по тази причина и 59,4 % не одобряват мнението, че той пази съветски, а не български интерес, а 31,1 % го одобряват. Останалите се двоумят.

 СНИМКА: „ Галъп интернешънъл болкан “ СНИМКА: „ Галъп интернешънъл болкан “

Като че ли ГЕРБ не са толкоз пострадали от „ сглобката “, колкото " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП и ДБ). Популярните изказвания, че двете страни на процедура са излъгали гласоподавателите си, като са се събрали, срещат автоматизирано единодушие, само че в тази ситуация на ГЕРБ стойностите са по-смекчени: 53,6 % споделят мнението, че ГЕРБ са измамили гласоподавателите си, против 63,9 % смятащи същото за ПП-ДБ. Набралото гражданственост изказване за външен напън също среща автоматизирано приемане: 49,4 % против 33,7 % са тези, които одобряват рефрена „ напън от американското посолство “.

Мнозинството респонденти - 64,2 %, са съгласни, че претенденти за локалните избори не би трябвало да имат близки, свързани с някогашната Държавна сигурност. 29,6 % не са съгласни с изказванието. Останалите не могат да преценяват.

Оказва се, че най-трудно респондентите образуват мнение във връзка с въпрос за назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор - 23.2 % не могат да преценяват, 60.9 % считат, че назначението му не е положително решение, а 15,9 % считат, че това предопределение е положително.

Трудните решения пред страната

На въпрос „ Одобрявате ли или не одобрявате България да се включи по-активно в подпомагането на Украйна във войната посредством оръжия, муниции и военна техника? “ 78,1 % дават отговор, че не утвърждават, а 20 % утвърждават.

По отношение на периодите за приемане на еврото 71,9 % считат, че е по-добре България да не бърза с въвеждането, а 21,4 % са за забързване. Подобни данни са предстоящи на фона на досегашната изследователска процедура. Те демонстрират нуждата от уверено по-активна осведомителна и убеждаваща акция, считат анализаторите.

На въпрос кой да е целта на бюджета 49,0 % по-скоро споделят концепцията за финансовата непоклатимост на страната като приоритет, а 45,1 % са привлечени от обществени акценти в бюджета. Двете отзиви не си опонират, само че опитът с опълчването им демонстрира какъв приоритет дават българите, показват анализаторите.

По отношение на въпроса за Република Северна Македония (РСМ) в България очевидно няма две отзиви – 86,2 % считат, че е по-важно да се изпълнят българските исквания, даже и това да забави влизането на РСМ в Европейския съюз. 7.5 % считат, че е по-важно РСМ да стане член на Европейски Съюз, даже и да не се изпълнят някои български претенции.

 СНИМКА: „ Галъп интернешънъл болкан “ СНИМКА: „ Галъп интернешънъл болкан “

В тази тематика мъчно се припознава каквато и да била концепция, че европейският път на Скопие може да е решение на двустранните ни разногласия. Очаква се на първо място решение на разногласията, преди Скопие да получи европейски път, показват анализаторите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР