Първите детайлни снимки на Юпитер, направени със сондата Джуно, изненадаха

...
Първите детайлни снимки на Юпитер, направени със сондата Джуно, изненадаха
Коментари Харесай

Снимки отблизо на Юпитер шашнаха учените от НАСА

Първите детайлни фотоси на Юпитер, направени със сондата Джуно, изненадаха учените от НАСА. Досега те единствено допускаха от какво се състои атмосферата на газовия колос.

Оказа се, че догатките им са били неправилни и атмосферата на най-масивната планета в Слънчевата система е формирана от големи циклони и реки от амоняк, извиращи от огромна дълбочина.

Заснетите фрагменти са направени към северния и южния полюс на Юпитер. Очакваше се, че Джуно ще изпрати фотоси на хомогенни газове, каквито в реалност участват, само че атмосферата на планетата не е толкоз еднородна, както са мислели в НАСА.

Юпитер е 11 пъти по-голям от Земята, само че пък наблюденията отдалеко показвали, че двете планети имат почти идентичен състав на облаци. Това се оказало неправилно.

 Юпитер Снимка: NASA

Разкритията ще ни оказват помощ да изследваме по-успешно други газови колоси във Вселената, споделя Скот Болтът от Института в Сан Антонио, Съединени американски щати.

И в други елементи на Галактиката има обекти, които доста наподобяват на Юпитер и в случай че се отговори на част от загадките, свързани с планетата, ще знаем повече за нашата Вселена.

Установено беше също, че и Юпитер като Слънцето е формиран от водород, хелий, азот, О2 и органични субстанции. По-подробното им проучване ще покаже по какъв начин се е развивала планетата.

Магнитното поле на Юпитер също се оказва по-мощно, в сравнение с се смяташе. То се зарежда не от ядро, както е на Земята, а от процеси, протичащи се по повърхността на обекта.

 Сонда Джуно

Джуно влезе в орбитата на най-голямата планета през юли предходната година. Засега сондата е направила 12 прелитания към колоса, а задачата му ще завърши през юли 2018 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР