Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения, дни

...
Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения, дни
Коментари Харесай

Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения

Първите арменски бежанци от Нагорни Карабах дойдоха в Армения, дни откакто Баку разгласи завършек на военната интервенция в сепаратисткия анклав. Армения е подготвена да одобри всички сънародници от Карабах, съобщи министър председателят Пашинян. Очакват се договаряния сред Армения и Азербайджан през октомври.

120 000 арменци от Нагорни Карабах ще заминат за Армения защото не желаят да живеят в част от Азербайджан и се опасяват от етническо пречистване. Това е декларирало управлението на отцепническия регион пред Ройтерс. В Организация на обединените нации Ереван прикани за задача от наблюдаващи в анклава.

" Съдбата на стотици хора е несигурна. В този миг, 30 % от популацията на Нагорни Карабах са напуснали дома си. До региона стига единствено лимитирана филантропична помощ ", сподели външният министър на Армения Арарат Мирзоян.

Премиерът на страната беше още по-категоричен.

" Арменците в Нагорни Карабах не престават да са застрашени от етническо пречистване. В Нагорни Карабах идва филантропична помощ, само че това не трансформира обстановката ", сподели Никол Пашинян, министър-председател на Армения.

Според него Ереван ще одобри арменците от анклава, в случай че напъните против опасността не проработят. Баку съобщи, че работи с съветските мироопазващи сили, по процеса на демилитаризация и сподели конфискувани от арменците оръжия.

" Въоръжените сили на Азербайджан в тясно съдействие с съветските миротворци вземат всички ограничения за сигурността на цивилните - локалните арменци и тези,които се връщат в родината си ", съобщи Анар Ейвазов - азербайджански боен представител.

В същото време, доста арменци от Нагорни Карабах са се струпали на летището в основния град Степанакерт, което в този момент е база на русите мироопазващи сили. Днес стана ясно, че представители на Армения и Азербайджан ще се срещнат в Брюксел на 26 септември, с цел да приготвят договаряния сред водачите на двете страни на 5 октомври в испанския град Гранада.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР