Първите 20 електробуса ще бъдат доставени в Пловдив най-рано след

...
Първите 20 електробуса ще бъдат доставени в Пловдив най-рано след
Коментари Харесай

Първите електробуси пристигат в Пловдив най-рано след 2 годи...

Първите 20 електробуса ще бъдат доставени в Пловдив най-рано след две години. Другата прогноза е, че екологичните автобуси на новото общинско сдружение „ Екобус” ще тръгнат по линиите в идващия мандат, след 4-5 години.

Това допускат общинските съветници, които участваха в срещата при кмета Здравко Димитров във връзка на идното разглеждане в локалния парламент на предлагането за първата стъпка към учредяването на „ Екобус.

А тя, както „ Марица” писа, е да се изготви оценка на 18-те дка терен до жп гара Тракия, където ще се строи хранилище, и да се избере шеф, който да записва ЕООД по Търговския закон.

Съветниците поддържат старта на начинанието в името на чистия въздух и ще го поддържат на сесията на 7 декември.



По думите на редседателя на Общинския съвет Александър Държиков /ГЕРБ/ участниците в срещата са заявили на 100 % поддръжка.

Той изясни, че сдружението действително може да проработи след четири-пет години. През февруари ще има оценка на парцела и шеф, който ще кандидатства за лиценз. Очаква се през пролетта „ Екобус” да кандидатства по оперативна стратегия за финансиране, като се допуска, че до тогава ще стане ясно по коя тъкмо стратегия на Европейски Съюз. Програмите не са отворени.

През 2026 година изтича срокът за един от договорите на частните превозвачи за 8 от 29-те линии в града. Това значи, че общината може да поеме тяхното обслужване със своя компания, без да разкрива още две спомагателни линии, защото превозът така и така е преоразмерен, разяснява Държиков.

Гореща поддръжка изрази шефът на групата Кауза Пловдив Едуард Сарафян.

„ Ще срещна с предлагането групата, само че персоналното ми мнение е изрично " за ", тъй като става тирада за екологичен превоз, по-чист въздух и европейско финансиране”, сподели Сарафян.

Веселина Александрова от Демократична България е на мнение, че се подхваща добра стъпка към връщането на контрола върху градския превоз на общината, въпреки че процесът е дълъг.



„ През 2026 година се освобождават от частните превозвачи първите осем линии, а по-късно и останалите. Градският превоз би трябвало да бъде общински ”, сподели Александрова. Тя смята, че най-рано електробусите могат да бъдат доставени след две години, а сдружението да се записва като ЕООД, а не като ЕАД.

Свързани вести Избират с конкурс шеф на новата общинска компания „ Екобус ” Тръгна процедурата по основаване на общинско сдружение “Екобус “ Първите електробуси возят пасажери в София
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР