Първите 14 от общо 116 американски танка Ейбрамс, закупени от

...
Първите 14 от общо 116 американски танка Ейбрамс, закупени от
Коментари Харесай

Бойна мощ! Първите танкове Ейбрамс вече са в Полша

Първите 14 от общо 116 американски танка " Ейбрамс ", закупени от полското държавно управление, дойдоха в Полша през днешния ден, съобщи полската новинарска организация ПАП, представена от Българска телеграфна агенция.

Танковете, закупени по договорка със Съединени американски щати на стойност 1,4 милиарда щатски $, ще заменят танковете от руската ера, които Полша подари на Украйна, и ще бъдат част от огромното разширение на полските въоръжени сили.

Останалите 102 машини ще бъдат доставени по-късно тази година и през 2024 година

Мариуш Блашчак, полският министър на защитата, който дойде на пристанище Шчечин с цел да следи разтоварването на танковете, съобщи, че " Ейбрамс " ще оказват помощ за отбраната на Европа от заканите, които съставлява имперска Русия.

" Днешният ден показва силата на полско-американския съюз, който служи за сигурността освен на Полша, само че и на целия източен фланг на Северноатлантическия алианс, който на собствен ред обезпечава сигурността на свободния свят ", сподели Блашчак.

Договорът за танкове " Ейбрамс " обгръща и 12 автомобила за техническа поддръжка " Херкулес ", осем автомобила за полагане на мостове, шест командни автомобила и 26 автомобила за поддръжка на шасита за " Хъмви ".

Съединени американски щати ще доставят на Полша и над 250 000 броя муниции по обособен контракт.

С маса от 55 до 67 тона, танковете се задвижват от турбинен мотор с мощ 1500 конски сили и развиват скорост до 70 км/ч.

Полша е първата европейска страна и първата от НАТО, с изключение на Съединени американски щати, която употребява танкове " Ейбрамс ".

Блашчак, който подписа договорката за " Ейбрамс " през януари, сподели, че Полша разполага с изцяло подготвени екипажи, подготвени да работят с танковете, и че те ще образуват " непробиваема преграда " в Източна Полша./Факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР