Първи специализиран заседателен състав на Комисията за защита от дискриминацията,

...
Първи специализиран заседателен състав на Комисията за защита от дискриминацията,
Коментари Харесай

Обвиняват Султанка Петрова в етническа дискриминация за твърдение от преди 2 години

Първи профилиран заседателен състав на Комисията за отбрана от дискриминирането, третиращ жалбите по етнически и расови признаци, е образувал кореспонденция против народния представител от Патриотичния фронт и ръководител на Националната женска организация на Вътрешна македонска революционна организация доктор Султанка Петрова. Жалбата е от Семиха Ахмед от град Завет. Поводът е присъединяване на доктор Петрова в предаване на Нова телевизия, където е коментиран въпросът „ деца раждат деца “. Според жалбоподателя в изявлението си националният представител е дискриминирал циганската общественост, цитирайки данни от проучване на Центъра за демографска политика – малолетна циганка с 3 деца може да вземе към 1500 лева от обществени помощи.

„ Този тип полемики се възприемат от ромите като тормоз на етническа основа по смисъла на Закона за отбрана от дискриминация, основават опасност и нагнетяват възприятие на неустановеност, оскърбление, боязън и отчуждение от обществото “, показва в сигнала си гражданката Семиха Ахмед. Тя обаче не разяснява на основата на какви свои или други надлежни наблюдения или разбори твърди това, както и кои са съответните потърпевши от приписваната дискриминация.

В писменото си мнение до комисията Султанка Петрова декларира: „ Моето изявление, видно от видеозаписа на предаването, е основано на изнесени още през 2013 година данни на Центъра за демографска политика. Те са от осъществено проучване от неправителствената организация и създателите му са обявили резултата обществено, като това е намерило отражение в редица национални и районни печатни и електронни медии. Възниква разумният въпрос за какво будната гражданка, инициирала актуалното произвеждане, не е подала сигнал тогава, а прави това едвам в този момент. Данните са едни и същи, оформлението и звученето им – също, а и тогава законът, както и КЗД са били налични в правния мир. “

"ВМРО се афишира изрично в поддръжка на Султанка Петрова, защото тя по никакъв метод не е упражнила дискриминация по отношение на която и да е било група в българското общество. Цитирането на данни и посочването на проблеми в обществената система е дълг на всяка обществена фигура, имаща отношение към тематиката ", пишат националистите на уеб страницата си.

Партията има вяра, че Комисията за отбрана от дискриминация ще подходи съзнателно към съответния проблем. Според Вътрешна македонска революционна организация липсва съображение за обвиняване в дискриминация против Петрова. Само тъй като на несъмнено лице не му е прелестно истината да бъде обществено назовавана, не е причина за санкции на този, който има смелостта да я оповести./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР