Първи протести организират земеделските стопани заради избиването на домашни прасета,

...
Първи протести организират земеделските стопани заради избиването на домашни прасета,
Коментари Харесай

Земеделски стопани готвят протести срещу избиването на домашни прасета

Първи митинги провеждат земеделските стопани поради избиването на домашни свине, оповестява bTV. Мярката е наложена от страната в редица обитаеми места за ограничение на африканската чума по свинете.
Недоволството си ще изразят в региона на Пазарджик, Ямбол и Сливен. Много от притежателите имат период до на следващия ден да умъртвят своите домашни свине, даже и да нямат признаци на заболяването.
Междувременно над 57 са към този момент огнищата на африканска чума. Снощи болестта беше открита и измежду домашни животни в Монтана, Лом и село Ковачица.
Това се случва за първи път в персонални стопанства в региона, единствено седмица откакто в Лом беше открито мъртво диво прасе. Поразените свинекомплексите към този момент са 5.
Нови 34 хиляди животни би трябвало да бъдат умъртвени в новозасегнатите ферми - в силистренското село Попина и великотърновското село Българско Сливово, макар че там ограничения са взети още преди една година.
Вчера при президента Румен Радев се събраха всички виновни министри, шефове на организации и служби. Държавният глава разиска с тях ограниченията против АЧС и методите за справяне със болестта, която се трансформира към този момент в рецесия.
Вицепремиерът Томислав Дончев предизвести всички кметове на обитаеми места, че ограниченията би трябвало да се съблюдават. Той уточни, че управляващите не срещат поддръжка на доста места и се популяризира погрешна информация, както и се отхвърля въобще съществуването на вирус на свинска чума по свинете.
" Най-страшно ще бъде, в случай че епидемията от АЧС я съвместим с зараза от политическа нелепост ", съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.
По информация на БНР, кметовете в Пазарджишко с излезли с деклрация, в която декларират, че няма да позволен наложително умъртвяване на домашните свине. Те са безапелационни, че няма да позволен в селата си екипите за наложително очистване на прасетата.
Заразата порази към този момент три огромни индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които обезпечават близо 1/3 от месото на пазара у нас.
Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.
На 30 юли първи позитивни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви свине.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР