Първи подпис по пътя към газовия център - под това

...
Първи подпис по пътя към газовия център - под това
Коментари Харесай

Медиите в Турция с акцент върху подписаното вчера споразумение в София

" Първи автограф по пътя към газовия център " - под това заглавие турският в. " Йени шафак " оповестява за подписаното през вчерашния ден в София съглашение сред българската държавна газова компания " Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания " Боташ " (BOTAŞ) за достъп до терминалите за полутечен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.  Както се показва в новината, оповестена на първата страница на вестника, съглашението ще обезпечи трансфер на природен газ сред Турция и България в количество до 1,5 милиарда куб. м годишно. 

Документът, чийто период е 13 години, бе подписан от управленията на " Булгаргаз " и " Боташ " в наличието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез.

" Йени шафак " цитира думите на турския енергиен министър Дьонмез, който уточни, че съглашението е значима стъпка към превръщането на Турция в енергиен хъб. По думите му то ще има огромен принос за енергийната сигурност на Европа, на първо място на България. 

По тематиката през днешния ден на първата си страница написа и в. " Тюркийе ".

" Направихме първата стъпка към газовия хъб ", гласи заглавието на вестника, който в надзаглавие добавя: " Подписът е подложен, стартира експорт към България ".

" Тюркийе " отбелязва, че България ще покрива почти 1/3 от потребностите си от газ годишно с модифицирано в Турция синьо гориво. 

Изданието припомня в този подтекст, че съветският президент Владимир Путин предложи през октомври Турция да стане център за газови доставки като най-сигурен маршрут към Европа, откакто през септември газопроводите " Северен поток " под Балтийско море бяха развалени от гърмежи. Турският президент сподели, че е склонен с концепцията.

Друг турски вестник - " Акшам " - написа за " исторически автограф със София ". 

" Газ от Турция към страна от Европейски Съюз ", гласи заглавието на материала, оповестен на първата страница на " Акшам " тази заран. Вестникът разяснява, че по силата на съглашението природният газ, който България ще купува от интернационалните пазари, ще бъде култивиран в Турция и превозен по водопровод към българската страна.  

За подписването на съглашението заяви и държавната телевизия ТРТ Хабер, която подчертава върху изявлението на турския министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез след церемонията. Дьонмез е изразил предпочитание 2023 година да бъде година, в която съдействието сред двете страни ще се ускори, изключително в региона на енергетиката. 

" С тази инфраструктура поставихме още една тухла към (превръщането на Турция в) газов център ", цитира думите на министъра ТРТ Хабер.

Частната организация ИХА окачестви като " историческо " съглашението сред Турция и България, а държавната Анадолска организация цитира изказаното от Дьонмез мнение, че документът ще " бъде значима стъпка за повишение на сигурността на (доставките на) природен газ на Балканите ". 

Министърът съобщи още, че Турция, която разполага с пет терминала за полутечен природен газ, доставя газ от 15 страни посредством седем разнообразни линии и терминали. По думите му е допустимо този потенциал да бъде повишен в доста къс период с вложенията, които ще бъдат направени както от страните снабдители, по този начин и от европейските страни, показва АА в информацията си по тематиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР