Първата в България минимално инвазивна байпас-операция на сърце, в хода

...
Първата в България минимално инвазивна байпас-операция на сърце, в хода
Коментари Харесай

За първи път у нас – поставиха четири байпаса по минимално инвазивен път

Първата в България минимално инвазивна байпас-операция на сърце, в хода на която са сложени четири байпаса, бе осъществена сполучливо на 10 ноември 2023 година

Зад достижението стоят кардиохирурзите доктор Андрей Неутов, доктор Кристиянна Мавродиева и доктор Мария Гаралова, дружно с доктор Радостина Кожухарова (анестезиолог), доктор Ясен Гецов (анестезиолог), Теодора Кюркчиева (перфузионист) и ст. мед. сестра Гергана Николова от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Екипът, управителен от доктор Неутов, получава достъп до сърцето през едвам десетина сантиметра отвор сред две от ребрата на пациента.

Техниката, която експертите ползват, включва и потребление на уред „ изкуствено сърце-бял дроб “ и краткотрайно прекъсване на сърцето. Това разрешава релативно елементарно осъществяване на цялостна реваскуларизация на сърцето (зашиване на всички нужни байпаси) на 69-годишния пациент.

При класическата интервенция гръдният панер се отваря чрез прорез в средата на гръдната кост от към 20 см, а в този случай – интервенцията е същата по размер, само че хирургичната контузия е доста по-малка, няма никакво разсичане на гръдната кост, възобновяване е по-бързо, козметичният резултат е доста по-добър.

Не на последно място се заобикалят редица възможни затруднения. „ В последните няколко години минимално инвазивната байпас-хирургия на сърцето интензивно се развива в Европа и по света. Колкото повече се стараеш да оперираш сърце през по-малък прорез, без да го виждаш цялото, толкоз повече разбираш, че това освен е допустимо, а и че е естествен ход на еволюцията в сърдечната хирургия. Много се веселя, че вървим паралелно с трендовете “, споделя доктор Неутов.

Отделението по кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, ръководено от доктор Асен Келчев, има забележителен насъбран опит в осъществяване на оперативни интервенции с дребен прорез сред ребрата или с отчасти отваряне на гръдната кост при проблеми със сърдечни клапи, а множеството преминати образования във водещи европейски клиники е част от наложителния път към обезпечаването на този вид умения и постижения за екипа.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР