Първата структура, чийто шеф беше сменен от новия министър на

...
Първата структура, чийто шеф беше сменен от новия министър на
Коментари Харесай

Служебното МРРБ: нови поръчки за зимата, ново лице в ДНСК и без големи плащания за строители

Първата конструкция, чийто началник беше заменен от новия министър на районното развиване, беше ДНСК, следва АПИ Проблемите в пътното строителство са " изоставени " и за тях в никакъв случай не е имало съответни дейности, счита служебният министър Нови публични поръчки единствено за зимно разчистване ще бъдат пуснати до до дни
След като разпадът в предното държавно управление стартира значително поради районното министерство и враждата сред Кирил Петков и Гроздан Караджов, обикновено е погледите и в служебния кабинет да бъдат ориентирани натам. Първите стъпки на министър Иван Шишков са деликатни: за разлика от други министри, той не предприе внезапни и изненадващи ходове.

Първата промяна в структурите, които са под управлението на районното министерство, е тази в Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК). Във вторник стана ясно, че досегашният шеф на държавната дирекция - Лиляна Петрова, която беше назначена от Караджов преди половин година, напуща и най-малко първоначално ще бъде заменена от заместничката си - арх. Деляна Панайотова. Шишков разгласи, че разумно, ще бъде заменено и управлението на най-проблемта организация - " Пътна инфраструктура ", само че към този момент не даде индикации по кое време и с какви хора.

В същото време министърът се срещна още в първата си седмица на работа с представителите на строителния бранш, които все по този начин упорстват за стотици милиони заплащания по договорите за пътно поддържане. Той не пое съответен ангажимент за заплащания, само че разгласи, че ще пусне до дни нови незабавни поръчки единствено за зимното разчистване, с цел да може страната да се приготви за това поради блокажа в другите контракти.
Реклама Новото лице на ДНСК
Деляна Панайотова е проектант по обучение, приключила Университета по архитектура, строителство и геодезия. От известието на Министерство на регионалното развитие излиза наяве, че с изключение на административен опит по специалността си, Панайотова има 20 годишен стаж.

Тя е била колежка на Шишков, който беше дълго време в Столична община - работила е в прословутото направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ). Драматичната част от кариерата ѝ обаче е обвързвана с Хасково, където от 2015г. до 2021 година е основен проектант. Там татко ѝ Антон Иванов е общински консултант от ГЕРБ през 2015 година и притежател на строителната компания " Билд инвест ". Двамата отхвърлят тезата за спор на ползи, като показват, че " Билд инвест " не строи в Хасково от години.

По-големият проблем за Панайотова е спор с двама от кметовете на Хасково. Тогавашният кмет Добри Беливанов два пъти я уволнява дисциплинарно.

Мотивът е безмълвният отхвърли на основния проектант да издаде Акт 16 на " Ретросалона ", който е на сина на някогашния кмет Георги Иванов. Заради това община Хасково е наказана на първа инстанция по думите на Беливанов. Той освобождава Панайотова дисциплинарно през 2018 година, само че в следствие тя е възобновена с решение за незаконност на Хасковския административен съд. Следва наново уволняване отново от същия кмет при започване на юни 2019 и наново възобновяване на работа след следващо правосъдно решение. Междувременно Хасково печели делото против строителната компания.
Реклама
След това Панайотова се мести като шеф на РДНСК Хасково и по-късно - заместник-началник на ДНСК.
Големите пътни възлагания няма да се разплащат
Шишков седна в понеделник на масата и с представители на пътните строители за разискване на проблемите с разплащанията и договорите, които станаха и на държавното управление на Кирил Петков.

" Няма по какъв начин обаче към този миг да бъдат направени разплащанията с пътните строители и те няма по какъв начин да си получат парите ", сподели Шишков и разясни, че това е първото нещо, което е било разисквано на срещата. Единствените заплащания, които могат да бъдат направени, съгласно него, са дължими пари за започнатото строителство на Автомагистрала " Хемус " по лотове 1, 2 и 3. По данни на предходното ръководство на Министерство на регионалното развитие при Караджов, дължимите суми за тези лотове възлизат на 34 млн. лева Строители по тези лотове са познатите " Хидрострой " и " Пътинженериг-Т ". Според министъра това ще разреши дейностите по тях да бъдат изпълнени и приключени в период. По думите на министър Шишков, заплащания по тези лотове последно е правило предходното служебно държавно управление (за неговата версия за Хемус - виж карето).

" Проблемът с пътните компании е доста от преди служебният кабинет на госпожа Комитова, той е още от 2018 година ", акцентира в изявлението си тази заран районният министър, като даде за образец трагичната, който обаче се завърна като.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР