Първата страна в света, която задължи производителите на алкохол, да

...
Първата страна в света, която задължи производителите на алкохол, да
Коментари Харесай

Ще има ли предупредителни надписи върху бутилките с алкохол в няколко страни?

Първата страна в света, която задължи производителите на алкохол, да поставят предупредителни надписи върху него за нездравословното му въздействие върху здравето, стана Ирландия.

Законът в страната планува слагането на предупредителни надписи, които показват, че пиенето вреди на черния дроб, на плода по време на бременност и е обвързвано директно с причиняването на съдбовни ракови заболявания, съобщи Нова тв.

В Европейски Съюз, приемането на закона провокира много избухлив спор, като девет страни се оповестиха намерено против него. Италия дефинира като „ непочтен ” опита на Дъблин да съпоставя вредата от алкохола с тази от цигарите, защото пиенето на по една чаша вино по време на хранене даже е потребно за здравето. Европейската комисия обаче разреши на Ирландия да вкара предупредителни надписи върху алкохола. Англия също обмисля редица ограничения против увеличаващата се консумация, макар че страната излезе от Европейски Съюз.

Ирландският здравен министър Стивън Донъли пусна в обществените медии клип по какъв начин подписва закона за новите етикети на алкохола, с което даде старт на 3-годишен гратисен интервал за цялостното им въвеждане в страната. В прилежаща Англия общественият акт на Донъли провокира огромен отзив. Британския парламент разиска какво да се предприеме против нездравословното пиянство.

„ За мен слагането на минимална цена на алкохола не е вълшебно решение. Имаме потребност от доста неща – от налози върху алкохола, за които към този момент стана дума, имаме потребност от минимална цена, от ограничавания върху рекламите, защото сигурно би трябвало да предпазим децата от това да бъдат облъчвани от алкохолни реклами. Изобщо не е добре десетгодишни да знаят имената на разнообразни марки алкохол, защото те са разлепени на видно място от обичания им футболен тим ”, разяснява Алис Уайзмън, районен шеф в английското опазване на здравето.

 

 маймунската шарка Снимка: pixabay.com

След като утвърди радикалния ход на Ирландия, Световната здравна организация популяризира данни показващи, че девет от 10 страни, в които е максимален приемът на алкохол, се намират в Европейски Съюз. Чехия води, Ирландия е шеста, а България е на осмо място.

Хепатологът и експерт по чернодробни болести професор Иън Гилмор предизвестява, че има над 100 заболявания, свързани с алкохола.

„ Тази, за която хората знаят, е цироза на черния дроб. Но това, което хората не знаят, е, че алкохолът е мощно обвързван със седем типа рак. Два от тях са изключително публикувани – рак на гърдата и на дебелото черво ”, добави експертът.

Притесненията на производителите са, че и други страни могат да последват образеца на Ирландия, тъкмо както се случи с цигарите. Преди 19 година, тя първа забрани тютюнопушенето в закрити пространства.

Еврокомисията би трябвало по-късно тази година да показа своите проекти за битка с рака, отнасящи се до използването на алкохол. Англия към този момент разгласи, че ще усили от август акциза върху спиртните питиета, което ще прибави към 44 пенса върху цената на бутилка вино. За да стане по-малко наличен за хората, Шотландия вкара минимални цени върху алкохола.

Етикети: алкохолнадписипредупредителни
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР