Първата степен на “Фалкън 9 бе “B1060, като това бе

...
Първата степен на “Фалкън 9 бе “B1060, като това бе
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в орбита 88 спътника, сред които и български!

Първата степен на “Фалкън 9 ” бе “B1060 ”, като това бе осма мисия за нея. По случайност дебютният полет на степента беше осъществен преди тъкмо една година, на 30-ти юни 2020, като тогава тя изпрати в космоса GPS сателит. През идващите 12 месеца степента бе употребена за извеждането на още пет задачи за интернет групировката на СпейсЕкс “Старлинк ”, както и за изстрелването на турски телекомуникационен сателит.  

Обтекателят от днешния полет също бе рециклиран, като и двете му половини са ветерани от по две предишни задачи. 

След тазвечершното изстрелване “B1060 ” извърши наред кацане, само че не върху плаваща платформа в океана, както е нормално, а върху площадка на суша. Това бе първото кацане на ракета на СпейсЕкс по суша след декември 2020 г. 

Полетът бе 20-ти за СпейсЕкс през актуалната година. Тъй като сме най-после на месец юни, а двадесет от плануваните на Илон Мъск са към този момент зад тила на бизнесмена, може да кажем, че задачата за 40 изстрелвания до края на 2021-ва наподобява изцяло реалистична – стига да няма непредвидени отлагания. 

Названието на българския сателит “SPARTAN ” съставлява редуциране от Shared Platform for Applied Research and Technology AffirmatioN – т.е. това не е просто елементарен спътник, а сериозна платформа, която може да транспортира до 7 бройки потребен товар. Платформата е основана на стандарта CubeSat, като е построена от шест стандартизирани единици (6-U).

По този метод EnduroSat заема значима ниша на пазара на микросателитите и се трансформира във водеща компания в тази сфера. Посредством платформата голям брой компании, организации, университети ще имат комфортен достъп до галактическото пространство.

Напомням на читателите, че “SPARTAN ” не е първата задача на EnduroSat. През 2018 година спътникът “EnduroSat One ” беше изстрелян в орбита посредством американски транспортен съд “Сигнус ”. Демонстрационната задача излъчи сполучливо Одата на насладата, като радиосигналът беше прихванат от радиолюбители.

Компанията EnduroSat е учредена от българския бизнесмен Райчо Райчев.

Видеозапис от днешния старт – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР