Първата среща на представителите на Армения и Турция във връзка

...
Първата среща на представителите на Армения и Турция във връзка
Коментари Харесай

Турски и арменски пратеници ще проведат първа среща в Москва

Първата среща на представителите на Армения и Турция по отношение на нормализирането на връзките им ще се състои в Москва по искане на Ереван, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„ Първата среща ще бъде в Москва. Желанието на Армения е в тази посока”, сподели Чавушоглу, като означи, че Турция упорства за директни контакти и срещи, след първата в Русия.

" Защо назначихме специфични представители, с цел да могат да се срещнат непосредствено “, сподели той.

Министърът уточни, че скоро ще стартират и полетите Истанбул-Ереван.

Трябва да се открият директни контакти и взаимни визити сред Армения и Турция и да се дефинира пътна карта за стъпките, които да се подхващат за нормализиране на връзките, сподели Чавушоглу.

" Протоколите от Цюрих ", които бяха подписани сред Турция и Армения през 2009 година за нормализиране, не бяха утвърдени в националните парламенти ", сподели министърът.

Протоколите към този момент са „ изгубили смисъл “, сподели Чавушоглу и напомни, че Конституционният съд на Армения даже е отменил някои съществени членове от договорката. „ Започва се нов развой на договаряния “, сподели той.

Чавушоглу означи, че консултациите и координацията с Азербайджан са значими в процеса на нормализиране на връзките с Армения. „ Надявам се Армения да продължи в тази посока. Посланията са позитивни, само че ние желаеме да забележим и дейности.”


Запитан за отварянето на границите с Армения, Чавушоглу акцентира, че решенията за цялостно нормализиране и отваряне на границите ще бъдат взети в сходство с извършените съвещания с Азербайджан.

„ Надявам се, че ще успеем да стигнем до тази точка и ние, и Азербайджан ще отворим границите, сподели той.

„ Тази година ние предприехме стъпки за нормализиране на доста проблематични въпроси “, сподели Чавушоглу, визирайки самодейностите с ОАЕ, Египет, Бахрейн и Израел и означи, че тези контакти също способстваха за облекчение на районното напрежение.


„ По същия метод започнахме да понижаваме напрежението в връзките ни с Франция “, добави той.

Попитан за неотдавнашното искане на Русия от НАТО да даде обвързваща гаранция за сигурността и да не разполага войските си в Източна Европа без съветско единодушие, Чавушоглу сподели: „ За да бъде признато едно предложение, то би трябвало да бъде задоволително и от двете страни “.

„ Русия направи някои оферти. Но може би НАТО търси същия тип гаранции от Русия. Това не е едностранен въпрос. И двете страни би трябвало да бъдат градивни “, сподели той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР