Първата ракета на България - Григор Димитров, се класира за

...
Първата ракета на България - Григор Димитров, се класира за
Коментари Харесай

Григор оцеля в невероятна драма срещу Зверев и е на финал в Маями!

Първата ракета на България - Григор Димитров, се класира за финала в шампионата от сериите “мастърс ” в Маями, Съединени американски щати. Това стана откакто 32-годишният хасковлия завоюва по прословут метод гладиаторска борба за 2 часа и 39 минути против олимпийския първенец и международен номер пет - Александър Зверев, с 6:4 6(4):7 6:4.

Двамата противници изиграха мач на забележително движение, като нието един от тях не разреши да се срине физически или душевен даже за миг. Те демонстриаха отличен сервис и до деветия гейм в откриващия сет не разрешиха сполучлив ретур на противника си. Димитров обаче събра сили и при 5:4, когато посрещаше, направи ненадейно изригване, с което обърна при закъснение от 0:30 и затвори първата част в своя изгода.

Във втория сет още веднъж имаше безспорен паритет и в играта, и в резултата дълго време, като Григор още веднъж поведе с 5:4 и принуди Зверев да сервира за оставане в мача. Германецът сподели, че е жив и се измъкна в идващите три гейма от непредвидени обстановки и докара нещата до тайбрек, който завоюва изрично със 7:4.

Заключителната част стартира чудесно за олимпийския първенец и той задаваше темпото до петия гейм, само че по-късно волята на първенеца от Бризбън надви и последният завоюва три следващи гейма. Тогава Зверев изигра сполучливо сервирането за оставане в мача, само че Димитров избухна още веднъж в десетия гейм и го завоюва на нула, взимайки още първия мачбол.

Удивителното е, че Григор Димитров изигра на цялостни обороти този мач, откакто по-малко от 24 часа по-рано българинът смачка с 6:2 6:4 втория в ранглистата на ATP - Карлос Алкарас.

Сега във финалния конфликт за оценката Димитров ще играе с Яник Синер. От края на единия до началото на другия дуел 32-годишния хасковлия ще има малко над 15 часа, защото мача със Зверев приключи към 4:00 часа българско време на 30-и март, а дуелът със Синер е плануван за 19:30 същият ден.

Италианецът стигна до битката, откакто реализира същински разгром против руснака Даниил Медведе

Конкретно за мача със Зверев, подвигът на Григор става още по-голям, когато успеха бъде прегледана в цялостния подтекст на съперничеството сред двамата тенисисти, което датира от едно десетилетие насам. Това е един от най-неудобните противници за Григор Димитров, българинът завоюва единствено дебютната битка посред им преч 2014 година Двамата по-късно изиграща още седем мача, като всичките бяха извоювани от Александър Зверев, а единствено за предходната година това стана цели четири пъти.

Като цяло Димитров показва висок дух още преди началото на срещата, защото в изявлението след успеха против Алкарас, когато към този момент знаеше, че на пътя му е застанала същинска " черна котка ", той показа, че досегашните резултати са просто статистика.

Също както на четвъртфиналния конфликт сред Карлос Алкарас и Григор Димитров, който имаше звездно посещаване от страна на великия боксьор Майк Тайсън, по този начин и на трибуните на полуфинала сред българина и Александър Зверев видяхме именит състезател в лицето на Серина Уилямс. За разлика от Тайсън, който аплодираше въздържано, само че интензивно красивите разигравания, Уилямс бе изклюително бурна в овациите си.

Подобно на събитията от мача против Алкарас българинът сервира пръв. За разлика от предходния си дуел той загуби жребия, само че неговият противник избра да посреща.

Това се оказа неверен метод от страна на Зверев, който беше прегазен с 40:0 при първото сервирането на Димитров.

Германецът от своя страна също сподели убеденост при сервиса и изравни. Той също бе покрай това да вземе чист гейм без да допусне точка, само че първата българска ракета понижи до 15:30. Следващите две разигравания бяха в интерес на Зверев и още веднъж имаше паритет.

Третият гейм още веднъж бе безукорен за международния номер 12, който още веднъж завоюва с 40:0, като Зверев при второ следващо свое посрещане не съумя да означи нито една точка.

Димитров направи пета поредна точка и поведе с 15:0 в четвъртия гейм, само че там претърпя цялостен поврат и отстъпи с 40:15.

В петия гейм българският тенисист най-сетне разреши на Зверев да запише точка при ретур, само че незабавно по-късно обърна. Тогава последва умопомрачително разиграване, което включваше цели 32 разменени топки и засъжаление печелившият удар бе в интерес на германеца, който възвърне равенството. Българинът отговори уместно и незабавно осъществя ас, само че след това пропиля още веднъж задатъка си се стигна до 40:40. Водачеството бе неведнъж разменяно, като Алкарас първи бе пред мач пойнт, само че го пропиля, до момента в който противникът му се възползва още от първата си опция и още веднъж взе гейм преднина.

Шестият гейм за следващ път затвърди силата на сервиса и Зверев загуби единствено една точка, печелейки частта с 40:15.

Българинът отговори по най-хубавия метод и дръпна бързо с 40:0 в седмия гейм, само че по-късно позволи лековата неточност пращайки топка в навън и преднината му бе стопена до 40:15. Грешката не повлия душевен на хасковлията, който принуди съпеника да напрегне до последна степен творчеството си, само че последния не съумя до край да осъществя вярно и опит за късо разиграване, което върна водачеството от един гейм за Григор.

Познатият сюжет се повтори в осмия гейм и Григор Димитров за първи път загуби част без да означи нито една точка.

Отговорът бе отговарящ, защото 32-годишният хасковлия също не даде точка на противника си в деветата част и го принуди да сервира за оставане в сета.

За страдание Зверев съблюдава традицията и поведе с 30:0 в десетата част. Тогава обаче направи неточност при първото сервиране, след което не направи двойна неточност, само че подари топката на българския си конкурент, който го бомбардира с извънредно воле и понижи. Това оказа психически напън върху германеца и той позволи равнене за 30:30. Последва още един сервис в навън и несполучливо второ разиграване, което докара до първи сетбол в срещата. Той бе извоюван от българина, с което той осъществя и първия си пробив.

Димитров затвърди пробива си и завоюва изрично с 40:15 откриващия гейм на втория сет. Той завоюва първите три точки, позволи намаляне на преднината си, само че незабавно по-късно прекърши упоритостите на съперника си.

Вторият гейм още веднъж предложи едностранна доминация, като тя разумно бе за сервиращия Зверев и той нанесе гласовит пестник с 40:0.

Третият гейм бе първата оспорвана част в границите на втория сет. Там видяхме два обрата и най-после се стигна до разиграване за две следващи точки при 40:40. Там първата българска ракета не почувства никакви съмнения, наниза две следващи точки и си върна водачеството.

Началото на четвъртата част бе равностойно, като Зверев откри, а Димитров изравни. След това разиграванията бяха доста оспорвани, българинът се бори като лъв за всяко едно от тях, само че все нещо не му доближаваше и загуби цели три следващи разигравания и надлежно отстъпи с 15:40.

Това се повтори и в петия гейм, като този път българският тенисист бе точи, който задаваше темпото, а на германеца му липсваше напълно малко, с цел да печели точките. Това обаче се промени при първия геймбол за Димитров и резултатът стана 40:30 в интерес на хасковлията. Вторият геймбол към този момент беше безукорен и родният тенисист си върна преимуществото, повеждайки с 3:2 гейма.

Шестият гейм предложи завладяваща развръзка, като Зверев поведе, Григор обърна, след което германецът отново поведе и се възползва от първия си геймбол с цел да изравни.

Седмата част на втория сет още веднъж бе безусловно непредсказуема. Българинът дръпна с 40:0, само че при първия си гейм бол се провали, допускайки двойна неточност, която бе и първата за вечерта от който и да е двамата тенисти. Последва срив и Зверев докара нещата до 40:40. Григор тогава се активизира и запуши устите на всички свои критици, които и до през днешния ден разясняват психическата му издражливост в сериозни моменти, с цел да избухне с две поредни точки и да поведе с 4:3 гейма.

За страдание, посрещането на Димитров в осмия гейм не се разви по най-хубавия метод и той го загуби без да означи нито една точка.

Деветият гейм от своя страна стартира равностойно, като Зверев показва самообладание при ретура и откри резултата, след което Димитров възвърне равенството. После германецът изпита до краен лимит разтегливостта на българския си противник, който даде всичко от себе си, върна, само че прекомерно мощно и топката отиде отвън очератнията на разрешеното. Хасковлията тогава изригна и заби гласовит ас, на който просто нямаше по какъв начин съперникът да отговори. Последва още една точка за родния тенисист и по-късно сервира за своя мачбол. Първият опит донякъдебе несполучлив, защото сервисът не бе добър и българинът трябваше да го повтори. При втория опит беше безукорен и притисна до стената противника си, принуждавайки го да сервира освен за оставане в сета, само че и в мача!

Психологическото напрежение натежа върху плещите на германеца и той загуби две следващи точки, а при закъснение от 0:30 прати първия си опит в мрежата. При повторението на сервиса настъпи събуждане и понижи изоставането си от международния номер 12, като осъществя сполучливо и идващото разиграване, с цел да изравни за 30:30. За страдание Зверев показва още по-голям дух и обърна до 40:30 в своя изгода, а по-късно означи незабавно при първия си геймбол, с цел да изравни и да прати сета в единадесети гейм.

В тази единадесета част Григор прекъсна отрицателната серия и завоюва откриващата точка, а след това добави още една и във втори следващ гейм поведе с 30:0. Последваха две следващи точки и българинът за повторно принуди съпеника си да сервира за оставане в мача.

Дванадесетата част започва с замяна на по една точка, след което Зверев още веднъж нанесе тежък сервис при две следващи разигравания и дръпна с 40:15, като приближи събитията до решителен тайбрек. Григор не разреши да загуби със серизона разлика и мигновенно понижи до 30:40, а по-късно стигна и до тъждество. Така Зверев изпадна в неприятната ситуаци да пропилее удобен задатък, след което му се наложи да играе до реализация на водачество от най-малко две точки, с цел да затвори частта в своя изгода. Той все пка съумя да завоюва две следващи разигравния още при първия си опит и вкара втория сет в съдбоносен тайбрек.

Изненадващо в тайбрека и двамата изгубиха първите си сервирания. След това Зверев завоюва третото разиграване и поведе с 2:1. След дълга битка и четвъртата точка бе за него, с помощта на което дръпна с удобна преднина от 3:1. Германецът бе на път да реши всичко прекомерно бързо откакто дръпна удобно с 4:1, само че Димитров не се даде елементарно и понижи изоставането си до 2:4. Следващата точка обаче още веднъж бе ча Зверев и тук някъде сякаш се реши изходът на сета, защото той закупи психическо преимущество, вкара нови две точки и поведе с 6:2. Първият сетбол бе отразен от Григор и той посреща за оставане в частта при 3:6. Тогава още веднъж настъпи леко психическо изкривяване при германеца и той направи двойна неточност, намаляйки преднината си до 6:4. Третият опит към този момент беше сполучлив и частта бе затворена сполучливо при 7:4.

Третият сет стартира със сервис за Зверев и разумно съгласно хода на събитията до този миг германецът го завоюва. Той стори това, откакто изостана на два пъти, само че при 30:15 в интерес на Григор, той се съвзе, осъществя две точки и поведе. Димитров съумя да изравни, само че още веднъж се пропука при разиграванията до две точки преднина и Зверев завоюва.

Вторият гейм подсети за най-хубавите моменти на българина от срещата и той завоюва с 40:0.

Развръзката бе идентична и в третия гейм, само че за жалост в интерес на сервиращия Зверев, който разруши Димитров с 40:0.

Нещата ме стекоха по най-хубавия метод и в четвъртия гейм, когато Зверев поведе, Димитров обърна до 30:15, само че и той самият позволи поврат, като му се наложи да сервира, с цел да не допусне пробив. Той в началото не нацели диагонала акуратно и се принуди наложително да вкара в разиграване идната точка, с цел да не допусне двойна неточност и отделяне на Зверев от два гейма. Това не се случи и хасковлията изравни резултата. Тогава последваха два следващи аса, с които възвърне паритета и запази възможностите си за победа, оставяйки бъдщето на срещата безспорна тайнственост.

Зверев бе съвсем безукорен и в петия гейм. Там той взе първото разиграване, като позволи равнене, само че по-късно бе безукорен и завоюва три следващи точки, с което затвори частта при 40:15 в своя изгода.

Германецът старита сполучливо и шестата част, повеждайки с 15:0, само че българинът реагира добре и обърна до 40:15 в своя изгода. При първия си геймбол хасковлията прати топката в навън от сервис, само че не позволи неточност и при втория опит нещата минаха в дълго разиграване, което българският кандидат за финала завоюва и върна абсолютния паритет в резултата.

Положителната развръзка продължи при започване на седмия гейм, като Димитров завоюва първото разиграване след игрова неточност на германеца и поведе с 15:0. Зверев се разколеба и не съумя да вкара вярно топката в игра при идващото сервиране, само че при втория опит стартира разиграване, което бе извоювано от Димитров макар първичните съмнения. След това Зверев показва бомбен сервис, с който затрудни Димитров и понижи изоставането си до 15:30, само че германецът се разколеба още веднъж незабавно при идващия удар и изостана с 15:40. Той даже не вкара началния сервис при първия геймбол за Григор. Двойна неточност не настъпи, само че Димитров посрещна брилятно, приближи се до мрежата и с бомбен удар осъществя точката, която му донесе втори пробив.

Димитров съумя да влезе въодушевено и в идната част, която завоюва без даде нито една точка на противника, който отново бе заставен да сервира за оставане в сета и респективно в мача.

Деветият гейм започва добре за тенисиста от България, който поведе, само че международният номер пет доста бързо направи поврат, с който поведе с 40:15. Първият геймбол бе несполучлив и Димитров съумя да понижи изоставането си до 30:40. Вторят геймбол бе сполучлив и Зверев сшечели, намаляйки до 4:5.

Българският тенисист откри резултата и в десетия гейм и даже съумя да поведе с 30:0, което го приближи до успеха. Последва още една точка и хасковлията получи правото да извърши.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР