Първата работна седмица на май е рекордно кратка – само

...
Първата работна седмица на май е рекордно кратка – само
Коментари Харесай

Устинският водопад - отдих на ръка разстояние от Пловдив

Първата работна седмица на май е рекордно къса – единствено два дни. Причината - Великденските празници и Гергьовден. Някои чиновници даже сляха почивните дни и чак на 10 май ще отидат в офиса. Ако към момента не сте решили по какъв начин да прекарате свободното си време, може да се разноските в планината. Разбира се, не всеки е квалифициран за дълги и тежки планински преходи, само че по тази причина пък има и леки такива. Един от тези направления е до Устинския водопад.



Мястото се намира единствено на 26 км. от Пловдив, а пътят към него е посипан с безчет красиви гледки. И не е нужно да отделяте през целия ден за прехода. Водопадът се намира в северните скатове на Родопите.



За него се потегля от село Устина, като се подминава централния площад на селото и се продължава по реката, до момента в който не се стигне до малко площадче с чешма. Планинската пътека е добре обозначена, с пейки и беседки.



Има и забавна чешма – тръбата, по която тече водата минава през ствола на дърво, а коритото й е бетонно.



Пътеката не е доста стръмна, относително необятна е и по тази причина по нея се върви елементарно и бързо. До Устинския водопад се стига за сред 25 и 40 минути според от темпото на ходене и почивките за фотоси.



Самият водопад е маловоден, само че пада от към 15 метра височина. Съвсем умерено, хората могат да се изкачат до него по една канара и да почувстват пръските му от близко.



Малко по-нагоре от водопада пък се намира още една забележителност – параклисът Свети Георги. До него се стига за не повече от 5 минути, а панорамната панорама, която се разкрива към село Устина е невероятна.

А на слизане може да попитате живеещите в селото за локалната мандра и да си купите вкусно домашно сирене, кашкавал и кисело мляко.



Ако не ви се прибира след водопада, може да посетите Перущица. Там може да разгледате – историческия музей, църквата Свети Архангел Михаил, пазеща спомен от трагично починалите по време на Априлското въстание, Дановото учебно заведение. Интересен е и Паметникът на трите генерации. Той се намира на нагорнище над града, като до него се стига по асфалтов път.

Паметникът е построен през 1976г. във връзка 100-годишнината от Априлското въстание. Освен героите от 1976г. останалите 2 генерации, почитани с паметника, са участниците в Септемврийското въстание от 1923г. и участниците в Деветосептемврийския прелом.



Най-високото място на паметника е отредено за камбана, а три групи статуи на въстаници са ситуирани стъпаловидно. Той има и подземие, в което има алегоричен каменен саркофаг в памет на починалите. До него се стига по стълби, които са ситуирани още на входа на Паметника на трите генерации. Доскоро подземието беше цялостно с отпадъци, само че преди няколко месеца будни жители с поддръжката на общината и пивоварна Hills го почистиха.
Само на метри от паметника има и още един, този на Рангел Арчиев, Мито Попов и Стамен Кърмов. Те са изпратени от въстаниците да договарят с турците, само че са убити.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР