Първата постоянна бойна групировка на НАТО в южната част на

...
Първата постоянна бойна групировка на НАТО в южната част на
Коментари Харесай

Конфликтът Русия-Украйна: НАТО разполага в Румъния първата си бойна групировка на Източния фланг

Първата непрекъсната бойна формация на НАТО в южната част на Източния фланг на Алианса под командването на Франция ще бъде ситуирана в Румъния. Това съобщи в неделя зам.-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в изявление за румънския ефирен канал Digi 24.

„Следващата седмица ще има доста значима среща на министрите на защитата на НАТО“, сподели той.

„Аз съм оптимист, че ще можем да вземем взаимно решение за основаването на бойна формация на НАТО в Румъния, този път непрекъсната, ръководена от Франция… Очакваме редица други съдружници да допринесат за непрекъснатото наличие на НАТО тук, в Румъния“, разгласи още Джоана.

Той изясни, че след 2014 година НАТО е решил да сътвори четири такива бойни групировки в три балтийски страни и в Полша. Тази в Полша е водена от Съединени американски щати, в Естония – от Англия, в Латвия – от Канада, а литовската формация, която отпразнува пет години от основаването си, се управлява от Германия и включва военни от шест или седем страни от НАТО.

„Сега за първи път в Черноморската зона НАТО основава връзка по оста Балтийско море – Черно море, тук ще имаме бойна формация на НАТО“, продължи зам.- генералният секретар на НАТО.

Той добави, че размерът й ще бъде съпоставим с групировките в Балтийската зона. „Възможно е други страни от Черноморската зона или Централна Европа да изискат такива бойни групировки. Към момента Румъния е единствената, която е показала интерес и ще я получи евентуално още идната седмица“, сподели Джоана.

Зам.- генералният секретар на НАТО допусна, че след два-три месеца тази бойна формация ще бъде функционална и „ ще се трансформира в доста значим детайл за сигурност и въздържане “, който ще укрепи южната част на източния фланг на НАТО.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР