Първата плазма в Международния експериментален термоядрен реактор се планира за

...
Първата плазма в Международния експериментален термоядрен реактор се планира за
Коментари Харесай

Международният експериментален термоядрен реактор трябва да започне работа през 2025 г.


Първата плазма в Международния пробен термоядрен реактор се възнамерява за декември 2025 година, съобщи Сабина Грифит от интернационалния план ИТЕР.

„ Датата за производството на плазмата е заложена. Ще натиснем бутона през декември 2025 година “, сподели Грифит по време на гала по прекачване на съставни елементи на строителната площадка на ИТЕР, която се организира на 23 юли тази година.

Според нея обаче, „ ще минат още 10 години, до момента в който стигнем до цялостни интервенции с деутерий-тритий “. В момента 65% от плана, в който си сътрудничат 35 страни, са приключени.

Последните секции, конфигурирани в оборудването – основата и долния цилиндър на криостата, проправят пътя за инсталиране на токамака, чиито съставни елементи би трябвало да дойдат тази есен, оповестява електронното издание scientificamerican.com.

Криостатът е 16 000 кубически метра. Диаметърът и височината му са близо 30 метра, а тежестта е 3850 тона.

Експерименталният интернационален термоядрен реактор ИТЕР се строи в Южна Франция в центъра Кадараш. В плана вземат участие Европейския съюз, Япония, Съединени американски щати, Русия, Китай, Индия и Южна Корея.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР