Първата платформа за онлайн споразумения за развод и родителски права

...
Първата платформа за онлайн споразумения за развод и родителски права
Коментари Харесай

Е-развод – първата платформа за онлайн споразумения за развод у нас



Първата платформа за онлайн съглашения за бракоразвод и наставнически права у нас е към този момент факт.

E-Развод (e-Divorce.bg) предлага елементарен и новаторски метод за преустановяване на брака,съобразяващ всички условия на българското законодателство.

Платформата е самодейност на дългогодишния юрист, експерт в областта на фамилното право и посредник, Надя Русинова . Тя профилиран юрист от Софийската адвокатска гилдия с 18-годишен опит в фамилното право, трансграничните фамилни разногласия и интернационалното похищение на деца.

Наред с адвокатската ѝ процедура, адв. Русинова е посредник, специалист към Съвета на Европа по няколко плана свързани с правата на детето и възстановяване на успеваемостта на фамилните съдилища, и специалист в работната група на Европейската комисия, която приготвя нов правилник за признание на родителството в Европа.

От 2018 година е преподавател по Европейско и интернационално фамилно право в Университета в гр. Хага, Нидерландия.

 адв. Надя Русинова

Темата разяснява в “Законът и Темида “ адв. Надя Русинова.

Идеята беше резултат освен от естествения развой на цифровизация, само че беше подтиквано и от коронакризата.

Наложи се да вършим повече видео срещи с нашите клиенти онлайн. Тази концепция не е моят, тя съществува доста от дълго време и се ползва с огромен триумф в Европа, Съединени американски щати и Австралия.

Реших да го направя допустимо най-удобно за хората, които имат от такива документи.

Възможностите

Платформата дава опция за избор сред съглашение за бракоразвод с или без деца от брака или съглашение за родителска отговорност при родители без брак. Двамата сътрудници получават достъп до общ профил, където благодарение на юрист попълнят цифровото съглашение.

e-Divorce.bg предлага цялостна гама от благоприятни условия, съобразени с съответната обстановка, дружно с спомагателни пояснения на термини и варианти и съответните последствия предвид на българското и европейското законодателство.

Всеки модул дава и нужните бланки и точни инструкции от юриста по отношение на документите, които следва сътрудниците да имат в съответния случай. Споразумението се попълня посредством авансово заложени варианти, оформя се дефинитивно от юрист и е готово за вкарване в съда.

Все още в България не е вероятен онлайн разводът, по тази причина на самото правосъдно съвещание сътрудниците могат да се явят сами или с юрист. „ След като имате целия пакет с документи, процесът може да премине и без наличието на юрист, което ще ви спести и много разноски “, изясни адв. Надя Русинова.

Споразумението може да се изготви и на други езици, ако единият от съпрузите не приказва български, а при противоречиви въпроси и неспособност на сътрудниците да доближат сами до задоволително решение, могат да се възползват от модула „ Специализирана фамилна онлайн медиация “.

Дигитален сватбен контракт

Скоро платформата ще предлага и цифров сватбен контракт, декларация за избор на режим на имуществени връзки и декларация-съгласие за пътешестване на дете в чужбина.

Онлайн услугите за правене на документи за бракоразвод от дълго време се ползват с огромен триумф в доста страни, в това число в Англия, Франция, Нидерландия, Съединени американски щати, Австралия и така нататък

Предимството им е голямо, защото икономисват време за визити при юристи и таксите са закрепени и доста по-ниски, изключително в страните, в които законодателството разрешава бракоразводната процедура да се организира напълно онлайн, в това число депозирането на документите в съда и постановяването на решението, без страните да се явяват персонално.

„ Електронните системи в другите страни, за разлика от Е-Развод, не дават опция за автоматизирано попълване. Нашето законодателство изброява тъкмо разновидностите, което е причина и за автоматизирана система с авансово генерирани варианти.

Например в случай че желаете да се разведете и да упражнявате родителските си права, имате две благоприятни условия – или да ги разпределите, или да го вършиме споделено. В другите страни този вид системи се основават по-скоро на връзка “, изясни адв. Надя Русинова.



Системата е използвана при разводи по взаимно единодушие , които заемат по-голям дял от разводите у нас. През 2019 година 67,6% от браковете в област София са прекъснати по „ взаимно единодушие “, от които 26,5% - поради „ несходство в характерите “ и 5,2% - заради „ фактическа разлъка “, демонстрират данните на Национален статистически институт.

„ Моето изрично мнение е, че в България постоянно би трябвало да се предизвиква разводът по взаимно единодушие. Българската система е много остаряла, в доста страни към този момент не можеш да се развеждаш, като търсиш виновност на другия, да приказваш за извънбрачни връзки и така нататък, защото е несъмнено, че това е контрапродуктивно “, разяснява адв. Русинова.

„ Голямото преимущество на развода по взаимно единодушие и съглашението за наставнически права е, че по тези каузи не се разпитват очевидци и не се правят обществени отчети във връзка с децата. Съдът задава единствено няколко процедурни въпроса, в това число дали поддържате съглашението, както е показано, и ревизира наличието на документите “, сподели още адв. Надя Русинова.

Чуйте адв. Надя Русинова в звуковия файл.

Снимки: Pixabay,
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР