Първата партида компоненти на противовъздушните ракетни системи С-400 пристигна в

Първата партида компоненти на противовъздушните ракетни системи С-400 пристигна в ...

Първата доставка на С-400 вече е в Турция.

Първата партида компоненти на противовъздушните ракетни системи С-400 пристигна в Турция, съобщи Министерството на отбраната на страната.
Съгласно информацията, доставката е дошла във въздушна база "Мюртед" в близост до столицата Анкара", предаде БГНЕС.
Закупуването на С-400 предизвика скандал между Турция и Съединените щати - Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси Patriot да бъдат закупени в замяна. В случай на отказ Вашингтон не изключи възможността за отлагане или отмяна на продажбата на изтребителите F-35 в Турция и заплаши Анкара със санкции, но Турция отказа да отстъпи. След срещата на върха на лидерите на страните от Г-20 в Осака обаче ситуацията между САЩ и Турция стана по-малко напрегната, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
Турция многократно подчертава, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.
С-400 "Триумф" - система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожи самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра.
Турция стана третата страна след Беларус и Китай, която се сдобива с "Триумф". Скоро Индия трябва да се присъедини към тях.
Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системи С-400 през декември 2017 година. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и Съединените щати, които посочиха за това опасенията за сигурността и несъвместимостта на С-400 с НАТО системите за противовъздушна отбрана.

Източник: actualno.com