Първата линия на газопровода Турски поток“ вече премина в турската

...
Първата линия на газопровода Турски поток“ вече премина в турската
Коментари Харесай

Уникалният кораб "Пионерски дух" полага тръбите на "Турски поток" в Черно море

Първата линия на газопровода „ Турски поток “ към този момент мина в турската извънредна икономическа зона в Черно море. Корабът, който поставя тръбите употребява неповторима технология. „ Пионерски дух “ е най-големият строителен транспортен съд, юридически в миналото. Плавателният съд е предопределен за монтаж и ремонт на тръбопроводи, нефтени и газови платформи. Може да придвижва рекордно количество тръби.

Построен е в Южна Корея и стартира да работи през 2016 година в норвежката акватория на Северно море. Водоизместимостта му при цялостен товар е 1 милион тона. А екипажът му е до 571 души.

Дълъг е 477 метра (с крана на носа) и е необятен 124 метра. На носа му може да бъде ситуиран специфичен кран, наименуван „ Желязната лейди “, който разрешава повдигането на тежест до 48 000 тона, с размери 122 метра на 59 метра. В допълнение има още два крана на кърмата с товароподемност 20 000 тона всеки и няколко по-малки за модули, тежащи до 5000 тона.

Огромните размери на кораба подсигуряват изключителната му непоклатимост във водата, като той може да работи без никакво отклоняване при талази с височина до 3,5 метра.

Докато „ Пионерски дух “ минава през вълна се задейства специфична система за отплата на придвижването, която отстрани отклоненията и разтърсванията изцяло. Това прави плавателният съд извънредно подобаващ за работа в бурни води, каквито са тези на Черно море.
Корабът стартира полагането на тръбите на подводната права на „ Турски поток “ през юни 2017 година

Първоначално тръбите бяха предопределени за газопровода „ Южен поток “, който трябваше да мине през България, само че бе зарязан през 2014 година след въвеждането на европейските наказания против Русия. Сега по случай пресичането на границата на турската акватория, всяка тръба има надпис на съветски и на турски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР