Първата жена лидер на Германия, която прекрати политическата си кариера

...
Първата жена лидер на Германия, която прекрати политическата си кариера
Коментари Харесай

Меркел получи най-високото държавно отличие на Германия frognews.bg

Първата жена водач на Германия, която приключи политическата си кариера през декември 2021 година, бе удостоена с Големия кръст на Ордена за заслуги за специфични достижения от президента Франк-Валтер Щайнмайер на специфична гала в Берлин.

 

Настоящият канцлер Олаф Шолц и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също бяха видяни на събитието.

 

" Вие помогнахте на страната ни още веднъж да реализира стопански триумф при невиждани провокации. Поглеждаме обратно към 16 години на съвсем непрестанен стопански напредък ", сподели Щайнмайер, представен от " Политико ". " Във време, когато нашият континент беше застрашен от разпад, вие държахте дружно центъра и периферията, севера и юга, изтока и запада ", акцентира той.

 

За разлика от дългата тирада на Щайнмайер, словото на Меркел продължи едвам 5 минути.

 

" Хората постоянно приказват за това каква змийска яма е политиката. Мога да кажа, че нямаше да оцелея, в случай че я нямаше другата страна на политиката. И по тази причина постоянно съм успявала да ѝ се насладя ", уточни тя.

 

Известно е, че единствено двама някогашни канцлери на Германия са получавали това отличие преди - Конрад Аденауер, първият водач на следвоенна Германия, и Хелмут Кол, възхваляван като основен проектант на немското обединени.

 

Меркел закупи известност с това, че беше водач на Германия през международната финансова рецесия, дълговата рецесия в еврозоната и пандемията от COVID-19, само че беше подложена на огромна рецензия поради позицията си по отношение на Русия след пълномащабното навлизане на страната в Украйна предходната година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР