Първата група затворници, сражавали се в Украйна в състава на

...
Първата група затворници, сражавали се в Украйна в състава на
Коментари Харесай

Пригожин обяви: Първите 20 осъдени `доброволци` на `Вагнер` са се върнали от фронта и са получили помилване - Свят

Първата група пандизчии, сражавали се в Украйна в състава на частната съветска войска " Вагнер ", е помилвана след привършване на шестмесечния контракт. Според РИА Новости това е оповестено от създателя й Евгений Пригожин, добил известност като Готвача на Путин.

Първата група включвала към 20 някогашни пандизчии, само че имената им не се оповестяват, нито се споделя защо са наказани. РИА Новости се базира само на думите на Пригожин, че са отстранени престъпните им досиета.

Агенцията разгласява и видеозапис, на който предприемачът се ръкува с хора в камуфлажни облекла и ги поздравява, че са " отработили контракта си ".

" Изпълнихте контракта си с чест и достолепие, като едни от първите... Първите. Работихте като малко хора... Обществото би трябвало да се отнася към вас с най-голямо почитание и те не би трябвало да нарушавате никакви закони ", споделя Пригожин във видеото.

Той си спомня и за един от пандизчиите, който " излежал 30 година " и " умрял героичен ", като се взривил дружно с съперниците си.

" Това е генетика... Комбинация от хормони, мозъчни обрати и всичко останало ", споделя създателят на " Вагнер ".

Запитани какво ще вършат в този момент, наемниците дават отговор, че ще се " върнат ", тъй като " да продължиш да работиш е живот ".

В края на видеоклипа Пригожин приканва някогашните пандизчии, някои от които седят пред него с патерици и в инвалидни колички, " да не пият доста ", " да не използват опиати ", " да не изнасилват дами " и " да не безчинстват ".

Вчера Евгений с думите си, че загубата на крака и зрение не е причина бойците да се приберат вкъщи. На наказаните " доброволци " ще се откри уместно място на фронта - да вземем за пример останалите без крайник могат да станат сапьори, тъй като при настъпване на мина стоманеният крайник " ще ги отърве " и " след това ще им заварим нов ". 

Медиите оповестиха на няколко пъти, че от лятото на 2022 година ЧВК " Вагнер " интензивно набира пандизчии за войната в Украйна. През септември се появи видеоклип, в който Евгений Пригожин предлага на наказаните в наказателната колония в Мари Ел да станат наемници. След началото на набирането на фрагменти се оповестява за няколко случая на пандизчии, убити или починали на фронта.

Правозащитни организации пък бяха безапелационни, че пандизчиите са изпращане като пушечно месо на фронта и смъртността измежду тях е голяма.

Както отбелязва Mediazona, броят на пандизчиите в съветските наказателни колонии е намалял с 23 000 души сред септември и октомври - повече от броя на амнистиите през последните години. Според обявата това понижение се дължи на набирането на личен състав от PMC " Вагнер ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР