Първата гледна точка е на зърнопроизводителите, които искат забраната да

...
Първата гледна точка е на зърнопроизводителите, които искат забраната да
Коментари Харесай

Правителството иска възобновяване на вноса на зърно от Украйна

„ Първата позиция е на зърнопроизводителите, които желаят възбраната да продължи и упрекват държавното управление в липса на държавна поддръжка. Втората позиция е на държавното управление, което има грижа да обезпечи по-ниски цени на питателните артикули, на фуражите, по-ниска инфлация, повече приходи в бюджета от импорт и експорт, както и поддръжка на засегнатите зърнопроизводители “, изясни той.

 

„ Нека бъде ясно – освобождението на вноса от Украйна ще понижи цените на главните хранителни артикули, ще понижи инфлацията, ще усили приходите в бюджета от импорт и експорт. Досега за 2023 година пропуснатите изгоди за бюджета от импорт и експорт са за 146 млн. лева Тези средства могат да се употребяват за обучение, опазване на здравето, просвета или земеделския бранш “, добави министър председателят.

 

„ Смятаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен, като за тази година са изплатени и планувани за погашение на земеделските производители към 2 милиарда лева от дотации и помощи. Изненадан съм, че бранш, който получава тези пари за година, може да твърди, че липсва държавна поддръжка. От тези пари, 890 млн. лева са от ДФЗ по европейска линия. 388 млн. от ДФЗЦ от държавния бюджет, които са отделени, с цел да идат за земеделските производители. 390 млн. лева от централния бюджет и 290 млн. лева от бюджета на Министерство на земеделието и храните.

 

Твърдението, че страната няма грижа към бранша, е погрешно. Добре е и секторът да има грижа за страната, когато формулира своите претенции “, разяснява още той.

Той добави, че от началото на септември се изследва европейският опит за ограничение на надценките по веригата от аграрния производителя до крайния консуматор, като ще се разиска и предложи механизъм за ограничение на тези надценки.

 

„ Трето, ще желаяме от Европейска комисия спомагателни обезщетения за загубите на българските аграрни производители, изключително на тези на слънчоглед.

Земеделският министър Вътев: С мен не е обсъждано рухването на възбраната за импорт на зърно от Украйна

 

Четвърто, ще се включим в коридорите на експорт за зърно от Украйна като пренос през България към гръцките пристанища, с цел да се изнесе зърното от района към другите райони, които се нуждаят от него.

 

Пето, ще засилим фитосанитарния надзор на вноса, с цел да подсигуряваме здравето на жителите.

 

Така ще проявим национално виновна грижа за цялото общество, а освен за един от секторите в страната “, сподели още акад. Денков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР