Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на

...
Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на
Коментари Харесай

Първа доставка ваксини на Moderna пристига в България на 13 януари

Първата доставка от 2400 дози на имунизацията против Covid-19 на Moderna ще дойде в България на 13-ти януари.

Американската компания уведоми представителите на имунизационния щаб за своето решение след извършен видеоконферентен диалог, оповестиха от здравното министерство.

По-рано тази седмица Европейската организация по медикаментите утвърди имунизацията на Moderna. Решението се основава на доста огромно клинично проучване измежду близо 30 хиляди участници (част от които са получили плацебо) на възраст сред 18 и 94 години.

Ваксината на Moderna работи като приготвя организма самичък да се защищити от Covid- 19. Тя съдържа молекула, наречена осведомителна РНК (иРНК, mRNA), която носи информация за формиране на " spike " протеина на вируса. Това е тип белтък, ситуиран на повърхността на SARS-CoV-2 вируса, който е нужен за нахлуване на вируса в клетките на организма.

Когато човек е имунизиран с имунизацията, някои от неговите кафези ще " разчетат " информацията на иРНК и краткотрайно ще стартират да синтезират spike протеина. Впоследствие имунната система на индивида ще разпознае този протеин като непознат, ще създаде антитела и ще задейства Т клетките (вид бели кръвни клетки), с цел да го нападат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР